Aloite: Kirkkohallitusta supistettava ja hallinto uusiksi

Kevään kirkolliskokouksen käsittelyyn tulee edustaja-aloite, jossa vaaditaan kirkon keskushallinnon supistamista. Aloite perää kirkon nykyisen organisaatiomallin etujen ja haittojen kattavaa selvittämistä ja vaihtoehtoisen hallintomallin laatimista. Kirkkohallitus saisi kokonaisvaltaiseen selvitystyöhön täydet valtuudet.

Aloitteen on tehnyt Nurmijärven seurakunnan hallintopäällikkö Sami Ojala. Sen on allekirjoittanut 24 muuta kirkolliskokousedustajaa eri hiippakunnista ja yli perinteisten kirkkopoliittisten jakolinjojen. Allekirjoittajien joukossa on myös Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström.

– Aloitteessa ei ole kyse nykyjärjestelmän valuvikojen korjaamisesta vaan kirkon hallinnon organisoimisesta kokonaan uudelleen. Nykyinen hallintomalli on valtionhallinnon kopio. Se on liian kankea ja kallis. Vaihtoehtoisia kevyempiä malleja löytyy esimerkiksi järjestöistä tai muiden maiden luterilaisista kirkoista, Ojala sanoo.

Björn Vikström ajattelee, että meneillään oleva kirkon keskushallinnon uudistus ei ole riittävä vastaus kirkon haasteisiin.

– Kirkolla on liian iso puku. Se tarvitsee kevyempiä vaatteita. Ymmärrän toki, että voi tuntua ennenaikaiselta ehdottaa seuraavaa askelta, kun menossa oleva prosessi vielä on kesken. Tämä on kuitenkin ilmaus siitä turhautuneisuudesta, jota moni kirkolliskokousedustaja tuntee kirkollista byrokratiaa kohtaan, Vikström sanoo.

Lue lisää aiheesta 10.4. ilmestyneestä Kotimaa-lehdestä.

Kuva: Matti Karppinen.

Kuvassa Helsingin Etelärannassa sijaitsevat Kirkkohallituksen uudet toimitilat, joihin työntekijät muuttavat kesällä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTimo Soini kertoi kirkkoillassa kiusauksistaan ja valitsi Suvivirren
Seuraava artikkeliKotimaan Pro blogi -palkinto Lars Ahlbäckille

Ei näytettäviä viestejä