Ahtisaari uutuuskirjassa: Jos muslimit eivät hyväksy oikeusvaltiotamme, heillä ei ole asiaa tänne

Presidentti Martti Ahtisaaren, ministeri Jaakko Iloniemen ja journalisti Tapani Ruokasen uusi keskustelukirja Miten tästä eteenpäin (Docendo) julkistettiin tänään.

Kirja koostuu 60 keskustelusta, joissa kirjoittajat käsittelevät monia nykymaailman ja Suomen ongelmia arvoista pakolaisaaltoon, turvallisuuspolitiikasta hyvinvointivaltioon, Brexitistä Venäjään.

Osansa kirjassa saavat lyhyesti myös kirkot ja uskonnot. Esimerkiksi ”Paavin divisioonat ja muita joukkoja” -nimellä otsikoitu yksi kirjan luku käsittelee näitä aiheita.

Keskustelijat toteavat kirjassaan, että usein kirkoilla on ollut myös ainoan legitiimin opposition rooli. Näin oli esimerkiksi sosialismin aikana Puolassa ja Itä-Saksassa.

Presidentti Ahtisaari toteaa tässä yhteydessä, että jos globaaleja arvoja ajetaan tehokkaasti, kirkko voi keskittyä päätehtäväänsä.

– Nyt se joutuu paikkailemaan hyvin paljon, ajamaan asioita, jotka eivät ole sen ydintoimintaa. En silti sano, ettei sen pitäisi tehdä niin. On hyvä, että edes kirkko pitää arvoja yllä, Ahtisaari sanoo kirjassa.

Tapani Ruokanen luonnehtii kirjassa Ahtisaaren ajatusta ”erittäin mielenkiintoiseksi”.

– Kirkko joutuu menemään eettiselle alueelle, koska muut eivät sitä hoida. Ja että näin se laiminlyö hengellistä tehtäväänsä. Tämä on teologinen oivallus, Martti, Ruokanen heittää.

Ahtisaari toteaa ja korostaa kirjassa myös sitä, että kaikki uskonnot ovat tervetulleita Eurooppaan. Ruokasenkin mielestä yhteiskunnan perustan tulee olla moniarvoinen, kaikki uskonnot ja maailmankatsomukset salliva.

– Silloin yksilö voi pitää oman vakaumuksensa ja uskonsa eikä sitä loukata. Eurooppalaisuuteen kuuluu sallivuus, kuten erilaiset uskonnot, mutta samalla ihmisoikeudet, oikeusvaltio, sananvapaus, demokratia, tasa-arvo – niitä ei voi hylätä uskonnonkaan varjolla, jos haluaa olla eurooppalainen ja elää täällä, Ruokanen linjaa.

Jaakko Iloniemi muistuttaa, että ajatus islamilaisesta sharia-laista osana eurooppalaista oikeusjärjestelmää olisi kuitenkin erittäin riskialtis.

– Sellaisen aika on ohi täällä, kun rangaistuksia ei enää lueta Mooseksen laista, Tapani Ruokanen kommentoi.

– Jos islaminuskoiset eivät voi hyväksyä meidän oikeusvaltiotamme, heillä ei ole mitään asiaa tänne, Martti Ahtisaari toteaa.

– Niin se on. Ei maassa voi olla kahta rinnakkaista normijärjestelmää, Jaakko Iloniemi sanoo.

Lue Kotimaasta 13.10. kirja-arvio uutuuskirjasta Miten tästä eteenpäin.

Kuva kirjan julkistamistilaisuudesta: Jussi Rytkönen

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliEsikoislestadiolaiset ry aloittaa omat rippikoulut
Seuraava artikkeliKirkko ja kaupunki: Kuopiossa ja Mikkelissä piispat tylyttivät pappejaan huolella

Ei näytettäviä viestejä