Äärioikeisto nauttii ennätyskannatusta Ruotsissa

Ruotsalaisen Expo-säätiön vuosiraportti katsoo, että järjestäytynyt natsi-ideologia kerää Ruotsissa taakseen enemmän kannatusta kuin kertaakaan toisen maailmansodan jälkeen. Expo-säätiön Intolerans13-raportti julkaistaan tänään perjantaina. Expo on vuonna 1995 perustettu, yhteiskunnallista eriarvoisuutta ja suvaitsemattomuutta tutkiva ja siitä tiedottava säätiö.

Raportti toteaa suosiota saaneen, maahanmuuttovastaisen Ruotsidemokraatit-puolueen vetäneen vanavedessään esiin myös radikaalimpia äärioikeistolaisia ryhmittymiä, joista suurin, eli Ruotsalaisten puolue (Svenskarnas parti) on ollut ohjelmaltaan avoimesti uusnatsistinen. Nyttemmin Ruotsalaisten puolue on kuitenkin lopettanut muun muassa natsitunnusten käytön ja kutsuu itseään nationalistiseksi.

Raportti toteaa vuonna 2013 Ruotsissa järjestetyn ennätysmäärä, eli yli 2300 erilaista, organisoitua tilaisuutta, joissa osallisena ovat uusnatsit tai muut ääri-ideologioita kannattavat, järjestäytyneet ryhmät. Tilaisuudet ovat etupäässä julkisia kokoontumisia, joiden yhteydessä levitetään ryhmien ideologiaa julistavia esitteitä. Tilaisuuksien määrä on kasvanut edellisvuodesta 28%.

Anders Dalsbro, yksi raportin laatijoista, varoittaa että tänä syksynä Ruotsissa pidettävien kunnallisvaalien jälkeen päätöksentekijöinä voi olla ihmisiä, jotka asettavat täydelle kansalaisuudelle ehtoja etnisen taustan ja geeniperimän mukaan.

Raportti julkaistaan perjantaina Expo-säätiön verkkosivuilla

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliRakennetaan pääsiäispuutarha
Seuraava artikkeliKuinka budjettia luetaan? – Talouden termejä pitää opiskella

Ei näytettäviä viestejä