Äänekosken Lahjojen lauantai tanssi ja porisi vapaaehtoisvoimin

Äänekoskella vapaaehtoiset järjestivät monipuolisen ja omannäköisen seurakuntatapahtuman. Alaikäisten turvapaikanhakijoiden taide- ja valokuvanäyttely hiljensi väkeä eniten.

Jokaisella on lahjoja, joita voi toiselle ojentaa. Tätä mieltä ovat äänekoskelaiset seurakunta-aktiivit Merja Kaukometsä ja Tero Parkatti. Heidän oma lahjansa oli tällä kertaa seurakuntatapahtuman ideointi ja organisointi. Se toteutui viime lauantaina.

– Lahjojen lauantaita aloimme suunnitella tämän vuoden alussa. Tarkoitus oli, että kaikki tapahtuu matalalla kynnyksellä vapaaehtoisin voimin ja todella hyvin saimmekin ihmiset mukaan tekemään tätä iltaa, he kertoivat.

Työn tulos oli suloista sekahedelmäsoppaa. Yllätyksiäkin joukkoon mahtui. Monitoimitiloiksi muuntuneessa seurakuntakeskuksessa oli tarjolla gospelsalsaa, kuoromusiikkia ja kahvittelua. Runsas iltapalapöytäkin oli lahjaa salaatteineen ja piirakoineen. Maksaa sai, jos siltä tuntui.

Kädentaitotyöpajassa saattoi askarrella vaikkapa heijastimen pimeiden iltojen turvaksi. Illan päätteeksi pidettiin hiljaisuuden messu. Mukana ohjelmajärjestelyissä oli myös paikallisia yhdistyksiä.

Alaikäisten turvapaikanhakijoiden taide- ja valokuvanäyttely hiljensi väkeä eniten. Paikkakunnalla asuvien nuorten pakolaisten näkökulma päivän polttavaan Lähi-idän kysymykseen oli koskettava.

Ekumeniaa ja lettuja biotehtaan rakennustyöläisille

Lahjojen lahja Äänekoskella on rakenteilla oleva biotuotetehdas. Kahvilassa tehtaan jättimäistä rakennusprojektia voitiin seurata diaesityksen muodossa. Rakennustyömaalla on yli 2000 työntekijää.

– Seurakuntakin on hankkeessa osaltaan mukana. Olemme pitäneet rakentajille esimerkiksi lettukestejä, kertoo diakoni Unto Mikkonen.

Ekumeenista teologista pohdintaa harjoitettiin paneelissa, jota johdatteli kirkkovaltuuston puheenjohtaja Hillevi Suutala. Keskustelussa olivat mukana Äänekosken kirkkoherra Elina Tourunen, Äänekosken vapaaseurakunnan pastori Mika Vesalainen, Isä Kaarlo Saarento Jyväskylän ortodoksisesta seurakunnasta sekä Isä Anders Jyväskylän Pyhän Olavin seurakunnasta.

Onko mummon siunaus yhtä pätevä kuin papin siunaus? Esimerkiksi sellaiseen kysymykseen saivat papit kertoa kantansa. Kaikkien keskustelijoiden mielestä mummojen siunaus lapsille on erityisen tärkeää.

”Järjestelyt eivät maksaneet juuri mitään”

Lahjojen lauantaita vietettiin nyt toista kertaa.

– Toivomme, että tästä tulee jokavuotinen perinne, sanovat Merja Kaukometsä ja Tero Parkatti.

Teema oli tällä kertaa yhdessä tekeminen: yhdessä olemme enemmän.

– Tapahtuma yhdistää ensinnäkin vapaaehtoisia ja työntekijöitä. Samoin tämä yhdistää eri kirkkopiirejä, joita on seurakuntaliitosten myötä alueella useita, sanovat järjestäjät.

Entä tapahtuman talous? Löytyikö tapahtumalle helposti rahoitus?

– No eihän tämä maksanut juuri mitään. Suurin työ oli tekemisen vaiva!

Merja Kaukometsä tekee työtä hoitoalalla, mutta musiikin kautta hän löysi seurakunnasta harrastuksen. Musiikin myötä hän kiinnostui laajemminkin seurakunnan mahdollisuuksista.

Tero Parkatti on puolestaan ollut aktiivinen majataloiltojen musiikkimies. Samoin hän on diakoniavapaaehtoinen.

– Meillä on täällä Äänekoskella draivi päällä tällä hetkellä, hän iloitsee.

Parkatti ja Kaukometsä kokevat omien lahjojensa toteutuvan nimenomaan ruohonjuuritasolla. Molemmat ovat olleet ehdolla myös kirkkovaltuustoon, mutta tällä hetkellä he eivät sinne hingu. Työnsä jäljen he näkevät toteutuvan enemmän ihmisten parissa vapaaehtoistyötä tekemällä.

Yhtä asiaa Kaukometsä toivoo. Seurakunnan työntekijöiden tulisi ottaa nykyistä enemmän huomioon vapaaehtoisten seurakuntalaisten resurssit.

– Tulisi käydä keskustelua siitä, miten työnjakoa toteutetaan, hän painottaa.

Minna Hänninen Mämmenkylältä tuli Lahjojen lauantai -tapahtumaan kolmen lapsensa kanssa. He viihtyivät seurakuntakeskuksen leppoisassa tunnelmassa lähes koko illan ajan.

– Olimme vastaavassa tapahtumassa jo viime vuonna. Kyllä tällaista tarvitaan, totesivat Hänniset.

Kuvat: Päivi Ketolainen. Voit selata kuvia valkoisista nuolista.

1. Katja Nuuhkarinen esittelee nuoren turvapaikanhakija Jamilin töitä.

2. Minna Hänninen viihtyi Äänekosken seurakuntatapahtumassa tyttäriensä Henna-Riikan ja Satun kanssa.

Edellinen artikkeliReformaation merkkivuoden avajaismessu YLE TV1:ssä sunnuntaina
Seuraava artikkeliLutherilla vain yksi nimikko-osoite Suomessa – Katso minkälainen

Ei näytettäviä viestejä