Perheenyhdistämisen tiukat vaatimukset saivat papit perustamaan Pakolaisen ystävät -yhdistyksen

Perheenyhdistämisen tiukat vaatimukset ovat saaneet ihmiset liikkeelle Hämeessä ja perustamaan yhdistyksen Pakolaisen ystävät. Sen tarkoituksena on ensi alkuun auttaa kantahämäläistä turvapaikan saanutta, joka haluaisi saada perheelleen oleskeluluvan Suomesta. Perheelle ei myönnetty turvapaikkaa Suomesta, ja tulot eivät riitä perheenyhdistämiseen. Edessä saattaa siis olla tilanne, jossa osa perheestä lähetettäisiin takaisin maahan, josta he pakenivat.

Pakolaisen ystävät ry pyrkii yhdistämään auttamishaluisia ihmisiä ja apua tarvitsevia maahantulijoita, kertovat seurakunta-aktiivit ja eläkkeellä olevat papit Liisa Tuovinen ja Pirkko Arola. He ovat mukana perustamassa yhdistystä.

Suomen tilanne on Arolan mukaan sellainen, että turvapaikkoja voisi myöntää enemmänkin.

– Suomella ei pitäisi olla mitään hätää. Hakijoiden määrä on vähenemään päin, ja meillä on ehdottomasti varaa ja kykyä ottaa ihmisiä vastaan, Arola sanoo.

– Ensimmäisenä hankkeena autamme tätä turvapaikan saanutta. Olemme hankkineet hänelle lisätyöpaikan, että hän pääsee niiden tulojen piiriin ja että hän voi tehdä uuden hakemuksen perheen yhdistämiseksi.

Hän kuvailee perheenyhdistämiseen vaadittuja noin 2 700 euron nettotuloja kohtuuttomaksi vaatimukseksi.

– Se tarkoittaa liki 4 000:ta euroa työnantajakuluineen. Se on lähes mahdotonta, varsinkin, jos kyseessä on ammattitaidoton ihminen.

Toiminnan eräänä alkuna voi pitää myös sitä, että yhdistykselle kerättiin viime sunnuntaina Helsingin Tuomasmessussa yli 1 000 euroa kolehtia. Yhdistys on tällä viikolla lisätty yhdistysrekisteriin. Nyt tarkoituksena on saada lisää ihmisiä mukaan toimintaan.

– Olemme monet jo eläkeläisiä ja ikääntyviä, ja sitten on ripeämpiä ja nuorempia ihmisiä, joita voisi tulla toimintaan lisääkin. Neuvomme yhdistyksestä kiinnostuneita ottamaan yhteyttä puheenjohtaja Liisa Tuoviseen tai minuun, Arola sanoo.

Kuva: Matti Pirhonen. Väkeä Evitskogin vastaanottokeskuksessa marraskuussa 2016.

Edellinen artikkeliViron arkkipiispa Urmas Viilma: ”Viron maallistuneisuus on harha”
Seuraava artikkeliNilsiäläinen Hannu Tervonen: ”Alueseurakuntien välille ei ole syntynyt ristiriitoja”

Ei näytettäviä viestejä