Marrakeshin julistus vahvistaa vähemmistöjen asemaa muslimimaissa

Muslimijohtajien tänään tekemä Marrakeshin julistus vahvistaa uskonnollisten vähemmistöjen oikeuksia muslimienemmistöisissä maissa.

Marokossa on tällä viikolla ollut kokoontuneena noin 300 korkean tason muslimiyhteisöjen johtajaa esimerkiksi Iranista, Irakista, Saudi-Arabiasta ja Egyptistä. Paikalla olivat muun muassa Suomessa viime marraskuussa vieraillut sheikki Abdallah bin Bayyah sekä Marokon uskontoministeri.

Muslimijohtajien lisäksi kokoukseen osallistui kutsuttuna noin 50 muiden uskonnollisten yhteisöjen ja kansainvälisen yhteisön edustajaa, muun muassa Jordanian ja pyhän maan piispa Munib Younan.

Tänään päättyneessä kokouksessa vahvistettiin profeetta Muhammedin medinalaisten kanssa 1400 vuotta sitten tekemä Medinan sopimus, joka takaa uskonnollisten vähemmistöjen oikeuden omaan uskontoonsa.

Suomesta paikalla Marokossa oli Kirkon Ulkomaanavun rauhanvälitysverkoston sihteeristön päällikkö Aaro Rytkönen. Ulkomaanavun rauhanverkosto osallistui kokouksen järjestelyihin. Rytkösen mielestä jo se, että paikalla oli edustettuna niin laaja joukko muslimienemmistöisiä maita, on positiivinen viesti.

– Paikalla oli edustus oikeastaan kaikista muslimienemmistöisistä maista. Se on tässä maailmanajassa todella tärkeä asia, Rytkönen sanoo puhelimessa.

– Täällä todettiin, että se, mitä Medinassa 1400 vuotta sitten sovittiin, pätee edelleen: kaikilla on oikeus omaan uskontoonsa. Kokouksessa oli esillä se, että islamia käytetään väärin ja sen sanomaa vääristetään. Vähemmistöjen syrjiminen on vastoin Medinan sopimusta.

– Se, miten asia konkreettisesti etenee eri maissa, täytyy katsoa tapaus kerrallaan, Rytkönen toteaa.

Kokouksen tunnelmaa Aaro Rytkönen kuvailee välittömäksi.

– Todella paljon olen nähnyt, että kahvi- ja ruokapöydän äärellä käydään kahdenvälisiä keskusteluita. Niissä luodaan kontakteja, jotta jatkossa yhteydenpito uskonnollisten johtajien välillä olisi entistä tiiviimpää, Rytkönen kertoo.

Edellinen artikkeliKirkon kulttuuripalkinto Jaakko Löytylle: Varjoista palkintojuhlaan
Seuraava artikkeliVastasyntyneitten lorupussista löytyy myös iltarukous

Ei näytettäviä viestejä