Piispa vetoaa kehitysyhteistyön määrärahojen puolesta

Kuopion piispa Jari Jolkkonen vetoaa kehitysyhteistyön määrärahojen puolesta. Jolkkonen palasi eilen keskiviikkona kymmenen päivää kestäneeltä tutustumismatkalta Tansanian koilliseen hiippakuntaan. Matkalla tutustuttiin muun muassa Suomen ulkoministeriön ja Suomen Lähetysseuran tukemiin projekteihin.

Ulkoministeriön tuella pidetään yllä vammaisten koulua Lushotossa ja rakennetaan sairaalaa Kilindiin. Vammaisten koulu on ensimmäinen koko Tansaniassa. 

Jolkkosen mukaan hallituksen kaavailemat leikkaukset osuvat kipeimmin kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleviin lapsiin ja naisiin.

– Mikäli hallitus toteuttaa leikkaukset, esimerkiksi Suomen Lähetysseura joutuu keskeyttämään sairaalan rakentamisen Kilindissä tai lakkauttamaan vammaisille tarkoitetun koulun Lushotossa.

– Tällainen valintatilanne on täysin kohtuuton. Molemmissa tapauksissa leikkaukset osuvat kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin lapsiin ja naisiin. Samanlaisiin kohtuuttomiin valintatilanteisiin joutuvat nyt monet suomalaiset lähetys- ja kehitysyhteistyötä tekevät järjestöt eri maissa.

Jolkkonen pitää hallituksen kaavailemia leikkauksia moraalisesti ongelmallisina ja huomauttaa, että ne luovat painetta pakolaisuuteen. Hänen mielestään on ristiriitaista sanoa, että ihmisiä pitää auttaa heidän lähtömaassaan ja samalla karsia rajusti paikan päällä tapahtuvan auttamisen edellytyksiä.

– Vetoan valtioneuvostoon, että se vielä harkitsisi kehitysyhteistyöhön kohdistettujen määrärahojen leikkauksia. Mikäli leikkauksiin päädytään, vähintä on, että ne toteutetaan hallitusti niin, että heikoimmassa asemassa olevien asemaa ei entisestään pahenneta.

– Vetoan myös seurakuntiin, että ne eivät leikkaisi lähetystyöhön kohdistettuja määrärahoja, vaan pikemminkin vahvistaisivat tukea lähetysjärjestöille.

Kuva: Katri Kuusikallio / Suomen Lähetysseura. Jari Jolkkonen tapasi Lushotossa Marianne Vitaliksen ja Issa Juman.

Edellinen artikkeliPiispa: Kirkon jumalanpalveluselämä on pirstoutunut
Seuraava artikkeliPiispa Peura: Pakolaisia on autettava

Ei näytettäviä viestejä