Kakkaava seimihahmo naurattaa ja ällöttää

Espanjassa liikkuva turisti voi hämmästyä jouluisen seimiasetelman äärellä. Jossain asetelman nurkassa tai rakennuksen takana on hahmo housut kintuissa tarpeillaan. Se on El Gaganer.

”Kakkaaja” on kulunut varsinkin katalonialaiseen seimiperinteeseen jo 1700-luvulta lähtien. Vatsan toimintaa esittelevää hahmoa tavataan nykyisin Espanjan lisäksi erityisesti Portugalissa ja Italiassa Napolin alueella.

Miksi taidokkaisiin seimiasetelmiin on haluttu liittää tarpeillaan oleva hahmo? On arveltu, että kyse on erikoisesta huumorista tai halusta osoittaa, että arki on läsnä pyhän keskellä ja että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia. Vallanpitäjät ja julkkikset ovat varsinkin Francon diktatuurin jälkeen olleet suosittuja Gaganer-hahmoja.

Oheisessa kuvassa on joulupukin esi-isä, pyhä Nikolaus varsin inhimillisessä tilanteessa. Barcelonasta voi ostaa koko paikallisen jalkapallojoukkueen kyykistyneenä perusasioiden äärelle – Messi mukaan lukien. Presidentti ja poliitikot kautta maailman ovat saaneet oman kakkaajahahmonsa, myös paavi Franciscus, joka on tällä hetkellä espanjalaisen nettimyymälän best seller.

Barcelonan kaupungin päättäjät ovat yrittäneet viime vuosina siivota Gaganeria pois virallista seimiasetelmista. Yksi perustelu on se, että hahmot yllyttävät ulostamaan julkisella paikalla.

Edellinen artikkeliVantaan herättäjäjuhlat järjestetään Myyrmäessä
Seuraava artikkeliKarhun kansa lähellä uskonnollisen yhdyskunnan asemaa

Ei näytettäviä viestejä