Nuoret voivat saada maksutonta lyhytterapiaa maanantaisin Tampereen Vanhassa kirkossa

Tampereella ryhdytään kokeilemaan yhden tapaamiskerran lyhytterapiaa avuksi nuorten lisääntyviin mielenterveysongelmiin.

Walk in -palvelun taustalla ovat Tampereen seurakuntayhtymä, Kirkkohallitus ja ehkäisevää huumetyötä tekevä järjestö YAD (Youth Against Drugs).

Maanantaisin kello kymmenen ja viiden välillä kuka tahansa 16–30-vuotias nuori voi tulla ilman ajanvarausta Vanhan kirkon sakastiin tai yläkertaan keskustelemaan koulutetun lyhytterapeutin kanssa mistä tahansa mieltä painavasta aiheesta. Palvelu on ilmaista ja anonyymia.

Idea syntyi, kun Kirkkohallituksen kasvatuksen asiantuntija Mikko Mäkelä kuunteli maaliskuussa yhdysvaltalaisen psykologian professorin Monte Bobelen luentoa.

– Bobele kertoi yhden kerran ratkaisukeskeisen terapiatapaamisen hämmästyttävistä vaikutuksista Kanadassa, Mäkelä sanoo.

Tampereen seurakuntien erityisnuorisotyön koordinaattori Tuomas Perkiö huomauttaa, että Walk in ei kilpaile pidempien hoitomuotojen kanssa, vaan tarjoaa nopeaa matalan kynnyksen tukea.

– Mielen sairauksia on hoidettava pitkäjänteisesti yksilölle sopivilla ja toimivilla tavoilla.

Perkiö uskoo, että yksi keskustelu voi kuitenkin antaa hankalaan tilanteeseen toivoa, auttaa uskomaan omiin voimavaroihin ja näkemään seuraavan askelen eteenpäin.

– Jos asiakas haluaa tulla toisen tai kolmannenkin kerran, hän on tervetullut, Perkiö kertoo.

Walki in -toiminnasta tiedotetaan sosiaalisessa mediassa. Pilottihankkeesta kerätään kokemuksia, ja onnistuessaan toimintaa voidaan aloittaa muissakin kaupunginosissa Tampereella, Perkiö suunnittelee.

– Nuoret ovat olleet erityisesti korona-aikana väliinputoajia. On yksinäisyyttä, ahdistusta ja myös päihteisiin liittyviä haasteita. Usein ongelmat ovat monisyisiä ja kynnys avun hakemiseen korkea. Kaikki eivät saa työterveyden tai oppilasterveydenhuollon palveluita, Perkiö muistuttaa.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliTyöryhmä ei päässyt yksi­mielisyyteen eutanasian laillistamisesta – saatto­hoito turvattava laki­muutoksin, kirkolla oma kannan­otto
Seuraava artikkeliKuinka usein ja miksi luterilainen pappi eroaa tai erotetaan pappisvirasta – entä mikä on tilanne muissa kirkkokunnissa?

Ei näytettäviä viestejä