
Suomen Lähetysseura on myöntänyt katastrofirahastostaan 150 000 euroa humanitaariseen apuun Gazassa. Varat käytetään ruoka-apuun, terveydenhuoltoon, hätämajoitukseen ja psykososiaaliseen tukeen.
Avun toimittavat perille Lähetysseuran yhteistyökumppanit ACT-allianssin koordinoimassa Gazan humanitaarisessa ohjelmassa. ACT-allianssi on kirkkojen ja kirkollisten järjestöjen humanitaarisen työn, kehitysyhteistyön ja vaikuttamistyön kansainvälinen verkosto, johon Lähetysseurakin kuuluu.
— Konfliktien osapuolilla on velvollisuus suojella siviilejä ja humanitaarista apua. Vastuullisuus ja turvallisuus ovat humanitaarisen avun tärkeitä piirteitä, sanoo Lähetysseuran toiminnanjohtaja Pauliina Parhiala.
Humanitaarisen avun periaatteiden mukaisesti apua tulee antaa juuri silloin, kun ihmiset sitä tarvitsevat ja se pitää toimittaa mahdollisimman lähelle heitä. Avunsaajien tulee olla niitä, jotka tarvitsevat eniten apua ja avun tulee vastata heidän tarpeisiinsa.
— Ilman näitä periaatteita ja toimintatapoja työ ei onnistu. Se on näkynyt valitettavan konkreettisesti nyt Gazassa, jossa Gaza Humanitarian Foundation (GHF) on toiminut noin kuukauden ajan. Yli 500 ihmistä on kuollut ja tuhansia loukkaantunut ruoanjakelutilanteissa.
— Israelin tulee palauttaa välittömästi Yhdistyneiden Kansakuntien koordinoima humanitaarinen järjestelmä Gazassa ja lopettaa elintarvikkeiden ja avustustarvikkeiden saarto, Parhiala sanoo.
Yhdysvaltojen ja Israelin alaisuudessa toimiva GHF aloitti ruoanjakelun Gazassa toukokuun lopussa. GHF jakaa ruoka-apua neljässä keskuksessa, jotka ovat päivittäin auki vain pienen hetken. Aiemmin YK:n koordinoidessa ruoka-apua Gazassa jakelukeskuksia oli noin 400.
Tilanne Gazassa on jatkunut kaoottisena jo pitkään. Humanitaarista tilannetta on vaikeuttanut se, että Israel on rajoittanut kansainvälisten avustusjärjestöjen toimintaa merkittävästi. Alueella on pulaa ruoasta, lääkinnällisistä tarvikkeista ja hätämajoituksen tarvikkeista.
Suomen Lähetysseura myönsi lokakuussa 2024 humanitaarista tukea 130 000 euroa Gazaan. Seura on toiminut Israelissa ja Palestiinassa jo yli 100 vuotta.
Lue myös:
Piispojen rauhanvetoomus: Gazaan tarvitaan välitön tulitauko ja saarron poistaminen
Suomen Ekumeeninen Neuvosto: Väkivaltaisuudet lopetettava Gazassa
Pääkirjoitus: Panttivangit on vapautettava ja Gazan asukkaille on toimitettava hätäapua
Ilmoita asiavirheestä