Pielavedellä Nilakan seurakunta tuli kunnan avuksi väistötilojen tarpeessa

Kolmen rakennuksen pihapiiri, joissa Nilakan seurakunta toimii.
Pielaveden seurakuntakeskuksessa on kolme rakennusta. Kuva: Jaana Kiukkonen, Nilakan seurakunta.

Pielavedellä on käynnistymässä suuri kouluhanke, joka vaatii väistötiloja koululaisille yli kahdeksi vuodeksi. Pielavedellä toimiva Nilakan seurakunta tuli tilanteessa avuksi, ja tarjosi omia tilojaan kunnan käyttöön.

Seurakunnalla on keskustan tuntumassa kolme kiinteistöä samassa pihapiirissä. 1800-luvulla rakennettu vanha pappila toimii seurakuntakeskuksena. Vanhassa kirkkoherranvirastossa on toimistotiloja ja kasvatustyön toimisto. Kolmas rakennus toimii lasten ja nuorten talona.

Nilakan seurakunnan kirkkoherra Arto Penttinen kertoo, että varsinkin seurakuntakeskuksessa on toimintaa verraten vähän, joten yhteistyö kunnan kanssa tuntui perustellulta:

− Seurakunnan rakennuksista on näköyhteys Opinporttiin, niin lähekkäin tässä toimimme. Minusta tuntui varsin luontevalta tehdä tässä asiassa yhteistyötä kunnan kanssa, kun väistötiloja ensimmäisen kerran tiedusteltiin.

VÄISTÖTILOJA TARVITAAN ensi syyslukukauden alusta alkaen kaikkiaan 60 lukiolaiselle ja heidän opettajilleen. Kunnan kanssa tehty vuokrasopimus koskee lasten ja nuorten taloa kokonaisuudessaan ja seurakuntakeskusta arkipäivisin. Koulun ruokailu järjestetään seurakuntakeskuksen salissa. Viikonloppuisin seurakunta voi käyttää seurakuntakeskuksen tiloja itse.

Vaikka rakennustyöt eivät ole vielä alkaneet, on seurakunnassa jo varauduttu uuteen tilanteeseen. Lasten ja nuorten talo on jo tyhjennetty, ja nuorisotoimisto löytyy nyt virastotalolta.

Täällä Savossa pystytään yhteistyöhön tällaisissa poikkeuksellisissa tilanteissa

Nuorisotyönohjaaja Jyrki Kiukkonen kertoo, että päiväkerhot ja perhekerho muuttavat väliaikaisesti toisiin tiloihin, ja koululaisten iltapäivätoimintaan etsitään uusia tiloja.

− Olemme nyt lähes kaikki työntekijät tässä kolmannessa rakennuksessa eli vanhassa virastotalossa. Täällä on yksi 30 hengen kokoontumistila.

− On tämä ollut aika paljon työtä vaatinut prosessi kaikkine tavaroitten siirtoineen ja muuttoineen. Pidän tätä kädenojennuksena kunnalle, mutta samalla se osoittaa, että täällä Savossa pystytään yhteistyöhön tällaisissa poikkeuksellisissa tilanteissa.

Nilakan seurakunnan kirkkoherra Arto Penttinen sanoo olevansa hyvillään, kun seurakunta pystyy tilanteessa auttamaan kuntaa:

− Tämä on pieni kunta, joten muitakaan realistisia vaihtoehtoja ei ole. Uskon, että on ihan positiivista, kun nuoria liikkuu nyt ainakin väliaikaisesti enemmän seurakuntakeskuksen alueella.

− On myös muistettava, että seurakunnan jäsenet ovat kunnan asukkaita, joten samoista ihmisistä me puhumme ja välitämme.

Myös Pielaveden kunnanjohtaja Johanna Viita sanoo, että kuntalaisten näkökulmasta yhteistyö on luontevaa, sillä pielavetiset järjestöt käyttävät tälläkin hetkellä sekä kunnan että seurakunnan tiloja kokoontumisiaan.

−Kyseessä on mielenkiintoinen yhteistyökokeilu. Aika näyttää, mitä synenergiaetuja ja mahdollisuuksia uusia avauksia järjestelystä seuraa.

Viita kertoo, että yhteistyö on sujunut sulavasti Nilakan seurakunnan ja Ylä-Savon seurakuntayhtymän kanssa, vaikka väistötilojen tarve on siirtynyt alkuperäisestä.

PIELAVEDEN KUNNALLE Opinportti-koulukeskuksen saneeraus ja laajennus on 13,5 miljoonan euron suuruinen hanke. Kunnassa käydään parhaillaan läpi hankkeen rakennusurakan tarjouksia.

Kokonaisuus sisältää vanhan purkamista ja uuden rakentamista. Vanha liikuntasali ja luokkatilasiipi puretaan ja osittain nelikerroksinen rakennusosa peruskorjataan. Laajennuksena rakennetaan kolmikerroksinen koulurakennus ja pääosin yksikerroksiset kirjasto- ja liikuntahallirakennukset.

Muutokset mahdollistavat kansalaisopiston toiminnan siirtämisen nykyiseen kirjastorakennukseen. Hankesuunnittelun yhteydessä selvitettiin myös nuorisotilojen tarpeet, mutta toteutuksessa nuorisotilat jäävät nykyiseen paikkaan.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKuopion ortodoksinen seurakunta suunnittelee luopuvansa suuresta joukosta rukoushuoneita ja kirkkoja – taustalla on kiinteistöstrategia
Seuraava artikkeliSinebrychoffin taidemuseon näyttely esittelee antiikin sankareista kertovaa taidetta

Ei näytettäviä viestejä