130 vuotta laulua Jumalan armosta

Helsingin evankelinen kuoro juhlii tänä vuonna 130-vuotista taivaltaan. Vuonna 1883 perustettu kuoro on Suomen kolmanneksi vanhin ja hengellisistä kuoroista toiseksi vanhin.

– Alkuperäisiä laulajia ei tosin ole mukana, naurahtaa kuoronjohtaja, Sleyn musiikkisihteeri Kullervo Puumala.

Nuorisokuorona aloittanut kuoro on käynyt läpi erilaisia vaiheita ja parhaimmillaan riveissä on laulanut 80 kuorolaista. Puumala arvioi, että kaikkiaan tuhat laulajaa olisi kulkenut kuoron läpi 130-vuoden aikana. Entisiä kuoronjohtajia ovat muun muassa säveltäjä Oskar Merikanto ja oopperalaulaja Hannu Niemelä. Merkittävimmän elämäntyön kuoron johtajana teki Oiva Kumpunen vuosina 1928–1965.

Tänä päivänä kuoro koostuu noin kolmestakymmenestä laulajasta. Ohjelmistona ovat Siionin kanteleen kuorosovitukset ja suomalainen kirkkomusiikki.

– Pyrkimyksemme on tukea Sleyn julistustyötä ja samalla viedä laulun avulla evankeliumia eteenpäin, Kullervo Puumala sanoo.

Puumalan mukaan kuoro ei halua keskittyä pelkästään kirkkomusiikin isoihin teoksiin, vaan nostaa esiin myös perinteistä suomalaista hengellistä musiikkia.

– Suomessa on yllättävän paljon vanhempaa hengellistä musiikkia, jota kirkkokuorot eivät vielä laula kovin paljoa. Kyllä tämä Armas Maasalon, Taneli Kuusiston, Ilmari Krohnin ja Heikki Klemetin tuotanto vielä tulee takaisin käyttöön, Puumala ennustaa.

Kuoro on mukana Helsingissä Pyhän Sydämen kappelissa järjestettävissä jumalanpalveluksissa joitakin kertoja vuodessa. Kuoro pyrkii myös osallistumaan erilaisiin kirkkopyhiin Suur-Helsingin alueella mahdollisuuksien mukaan. Historiansa aikana kuoro on tehnyt myös joitakin kiertueita kotimaassa ja ulkomailla, esimerkiksi kolme pitkää kiertuetta Kanadan ja USAn suomalaisseurakuntiin vuosina 2003, 2007 ja 2013.

Juhlavuodesta eteenpäin Helsingin evankelinen kuoro jatkaa Kullervo Puumalan mukaan pitkälti samoilla linjoilla. Juhlavuoteen suhtaudutaan nöyrästi.

– Eipä tästä viitsi hirveästi röyhistellä, Jumalan armoahan tämä on että pienestä opiskelijaporukasta on syntynyt kuoro, joka on saanut toimia 130 vuotta keskeytymättä, Puumala sanoo.

Edellinen artikkeliGrooveimmat joululaulut levylle
Seuraava artikkeli130 vuotta laulua Jumalan armosta

Ei näytettäviä viestejä