100 vuotta sitten Nuorisoseuran talolla syntyi yhdistys – Vastaperustettu Punkaharjun seurakunta oli nuorisotyön edelläkävijöitä

Punkaharjun seurakunnan nuorisotyö täyttää sata vuotta 2. joulukuuta. Eläkkeellä oleva seurakunnan entinen nuorisotyöntekijä Esko Repo on koonnut nuorisotyön historiaa vanhoista pöytäkirjoista.

– Tietojeni mukaan Punkaharju on ollut nuorisotyön suhteen aivan edelläkävijä koko maassa.

Punkaharjun seurakunta itsenäistyi toukokuussa 1922 Kerimäen seurakunnasta. Punkaharjun nuorisotyön tarina lähtee siitä, kun Putikon Nuorisoseuran talossa oli 14. lokakuuta 1923 koolla noin 30 henkeä kokouksessa, jossa päätettiin perustaa yhdistys nuorisotyötä tukemaan. Asiaa eteenpäin viemään valittiin johtokunta, johon kuuluivat opettajatar Impi Knuutila, maanviljelijä Taavetti Hänninen, sähköttäjä Ilmari Oksanen, neiti Hilja Makkonen, rouva Hilja Nieminen ja pastori Y.K. Airola.

Perustavaan kokoukseen mennessä oli yhdistykseen ilmoittautunut jo sata jäsentä.

Seuraavan kerran kokoonnuttiin kirkossa 2. joulukuuta. Silloin sovittiin säännöistä ja Punkaharjun seurakunnan nuorisopiiri perustettiin virallisesti. Yhdistysrekisteriin merkityn tiedon mukaan nuorisopiirin tarkoituksena oli olla yhdysside rippikoulun käyneiden nuorten välillä ja ”tarjota heille tilaisuus hyvään toverielämään ja opastaa epäilyksissä ja kiusauksissa olevia Jeesuksen tuntemukseen”.

 

NUORISOPIIRI JÄRJESTI kyläkokouksia eri puolilla seurakuntaa ja otti järjestääkseen pyhäkoulutyötä Vaahersalossa, Laukansaaressa ja osittain Kulennoisissa.

Ensimmäinen nuorisonohjaaja palkattiin seurakuntaan vuonna 1956. Virkaan valittiin ”oman seurakunnan poika” maanviljelijä Yrjö Värtinen. Häntä pidettiin Jumalan valtaamana nuorukaisena, joka tunsi paikkakunnan tarpeet. Seurakunnan talous oli kuitenkin jo 1958 tiukoilla kirkon korjausten ja suurten verorästien takia, joten nuorisonohjaajan virka lakkautettiin.

Seuraavina vuosina käytiin keskusteluja yhteisestä maatalouskerhoneuvoja-nuorisonohjaajasta ja yhteisestä ohjaajasta kunnan kanssa, mutta hankkeet eivät onnistuneet. Vuonna 1962 seurakunnan nuorisotyöntekijäksi palkattiin suntio Arvo Akseli Vuokila. Siitä eteenpäin ketju jatkui.

Nykyään Punkaharju on Savonlinnan seurakunnan kappeliseurakunta ja sillä on yhteinen nuorisotyönohjaaja Kerimäen kappeliseurakunnan kanssa.

– Työtä tehdään kuitenkin koko nuorisotoimen tiimin kanssa yhdessä, joten sitä on kehittämässä ja toteuttamassa iso joukko alan ammattilaisia, vs. johtava nuorisotyönohjaaja Riikka Turunen toteaa.

Aluekappalainen Sari Vauhkonen kertoo, että 100-vuotiasta nuorisotyötä muistetaan 3.12. messussa Punkaharjun kirkossa ja sen jälkeen lähetyslounaalla. Messu striimataan Savonlinnan seurakunnan Facebook-sivuilla.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran. Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliKolumni: Yleissivistävä katsomuskasvatus ei ole vapaaehtoista ja uskonnoton rukous on tyhjää parempi
Seuraava artikkeliSusanna Landor ei kadu hyppyä päätoimittajan pallilta diakoniatyöntekijäksi – Nykyään hän elää Nauvon saaristossa jakaen asukkaiden ilot ja surut

Ei näytettäviä viestejä