”Yksi luukku, yksi brändi” – Merimieskirkko alkaa johtaa kirkon ulkosuomalaistyötä

Kirkkohallituksen täysistunto ja Suomen Merimieskirkko ry:n ylimääräinen kokous ovat 15.12. ja 16.12. hyväksyneet yhteistyösopimuksen, jonka perusteella Kirkkohallituksen ulkosuomalaistyön operatiiviset tehtävät siirretään Merimieskirkolle vuosien 2023–2024 kuluessa.

Syynä ulkosuomalaistyön uuteen organisoitumiseen ovat sekä Kirkkohallitukseen kohdistuva säästöpaine että koko työmuodon käynnissä oleva muutos.

– Toki kysymys on rahasta, mutta ei yksinomaan siitä. Ulkosuomalaistyössä on muutenkin menossa vaihe, jossa vanhat toimintatavat joudutaan miettimään uusiksi. Ulkosuomalaisuus on erilaista ja monimuotoisempaa kuin aiemmin. Tavoitteena kotimaassa on myös yksi ”luukku”, yksi brändi ja yksi viesti, sanoo kirkon ulkosuomalaistyön johtaja Mauri Vihko.

Suomalaisilla on omia seurakuntia noin 40 maassa. Suomen evankelis-luterilainen kirkko tukee niiden toimintaa eri tavoin. Suurelle yleisölle tunnettuja ulkosuomalaistyön muotoja ovat turistipapit ja merimieskirkot.

Merimieskirkon pääsihteerin Hannu Suihkosen mukaan käynnissä oleva ulkosuomalaistyön operatiivisen johdon siirtyminen Merimieskirkolle on heidän näkökulmastaan luontevaa toiminnan laajenemista.

– Merimieskirkko on jo nyt merkittävä ulkosuomalaistyön toimija. Tehdyllä sopimuksella pyritään varmistamaan kirkollisen ulkosuomalaistyön edellytykset tulevaisuudessa. Perustana ovat hyvin toimivat paikalliset yhteisöt, ja tätä tulevaisuutta Merimieskirkko haluaa olla rakentamassa.

Suihkonen huomauttaa, että toimintaan saadaan avustusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä sekä STEA:sta eli sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksesta.

– Kirkkohallitus ei tällaista avustusta voisi saada.

Kirkkohallituksella säilyy jatkossakin lopullinen päätäntävalta ulkosuomalaistyössä. Kirkkohallituksen täysistunto myös päättää kirkon työhön myönnettävän rahoituksen painopisteet joka kolmas vuosi.

Lue myös:

Kirkon turistityö säästöjen kourissa – uudet talvipapit ja -kanttorit valittu, katso nimet

***

Seuraa Kotimaata
Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliPartaharjun legendaarinen leirikeskus sai uudet yrittäjät – ”Emme anna peloille valtaa”
Seuraava artikkeliMikkelin hiippakuntaan viisi uutta rovastia

Ei näytettäviä viestejä