Yhteys-liikkeen paneeli pureutui Helanderin selvitykseen – ”Emme voi sulkea silmiämme todellisuudelt

Vihkiäkö vai ei, pohdittiin Jorma Hentilän juontamassa Yhteys-liikkeen paneelissa myöhään keskiviikkoiltana 21.11. Helsingissä. Eila Helander, Jouni Turtiainen, Johanna Korhonen ja Ulf Särs keskustelivat samaa sukupuolta olevien vihkimisestä otsikolla: ”Vihkiäkö kaikki vai ei ketään?”

Löytyykö kompromissi, vai luovuttaako kirkko kokonaan? Katseet kohdistuvat nyt piispoihin.

– Oletteko te todella asettamassa syntisen ihmisen ja Kristuksen väliin jotakin? Tehän tuhoatte evankeliumin, sanoi Espoonlahden kirkkoherra Jouni Turtiainen paneelissa. Hän osoitti sanansa niille, jotka pitävät samaa sukupuolta olevien vihkimistä pelastuskysymyksenä.

Kirkolliskokouksessa samaa sukupuolta olevien kirkollisesta vihkimisestä kompromissiehdotuksen tehnyt Turtiainen kertoi saaneensa leiman otsaansa ja läimäytyksiä kummastakin kirkollisen keskustelun ääripäästä. Ehdotuksessaan hän esitti, että kirkko pitäytyisi nykyiseen opetukseensa avioliitosta, mutta niille papeille, jotka tahtovat vihkiä samaa sukupuolta olevia, annettaisiin oikeus suorittaa siviilivihkimisiä ja pitää rukoushetki, joka toisi kirkon läsnäolon tilanteeseen.

– Kompromissihan ei tahdo kelvata kaikille, koska se ei ole täydellinen ratkaisu. Olen ehdottomasti kirkon nykyisen opetuksen kannalla, koska se on hyvin perusteltu evoluutiobiologialla ja kirkon teologialla, Turtiainen totesi.

– Mutta ehdottomasti olen sitä mieltä, että elämä kaikessa monimuotoisuudessaan on sellaista, ettemme voi sulkea silmiämme muulta todellisuudelta.

Turtiainen myöntää, että hänen ehdotuksessaan on monta sudenkuoppaa, jotka pitäisi vielä ratkaista.

– Jos kirkossa halutaan pysyä yhdessä, on kuitenkin löydettävä jonkinlainen ratkaisu. Toivon, että löydetään, koska rakastan kirkkoa ja sen jäseniä, olivat he millaisia tahansa, koska Kristuskin rakastaa.

Helander: ”Olemme monista asioista eri mieltä”

Piispainkokoukselle vihkioikeudesta luopumisesta ja avioliittoon vihkimisen merkityksestä kirkon identiteetille selvityksen tehnyt professori Eila Helander piti selvänä, ettei Turtiaisen ehdotus siviilivihkimisoikeudesta menisi läpi. Kahta siviilivihkimyslinjaa ei voida noin vain rakentaa.

– Se merkitsisi avioliittolain avaamista. En usko, että siitä tulee hyötymään kukaan. Se merkitsee sitä, että kaikilta viedään vihkioikeus, Helander totesi.

Selvityksessään piispainkokoukselle Helander päätyi siihen, että hyvin suurelle osalle kirkon jäsenistä siirtyminen sukupuolineutraaliin vihkimiseen vihkikaavaa muuttamalla ja lisäämällä kirkkojärjestykseen maininta olisi liian radikaalia. Toisaalta pitäytyminen vain eri sukupuolta olevien vihkimiseen on kestämätöntä, koska papit kuitenkin jatkavat samaa sukupuolta olevien vihkimistä.

– Onko niin, että meidän on saatava tästä yksimielisyys? On monia asioita, joista me olemme kirkossa eri mieltä. On erilaisia käsityksiä kasteesta, seurakunnasta ja pelastuksesta. Näiden kanssa olemme pystyneet elämään sovussa ja keskittyneet siihen, mikä meitä yhdistää, Helander pohti.

Helander ehdottaakin, että kirkko edelleen pysyisi nykyisessä opetuksessaan avioliitosta mutta sallisi vapauden niille papeille, jotka kokevat teologiansa puolesta välttämättömäksi vihkiä samaa sukupuolta olevia.

– Ongelmana on se, että käsikirjaa, kirkkojärjestystä ja kirkkolakia koskevat muutokset vaativat määräenemmistön. Sitä on vaikea saada. Ehdotukseni ei vaadi sitä. Piispainkokouksen yhteisellä päätöksellä voisi antaa ohjeet, miten käsikirjaa kussakin tilanteessa käytetään. Kirkolliskokous voisi tehdä tästä päätösponnen.

Korhonen: ”Ei tämä ole vaikeaa”

Toimittaja ja kirkolliskokouksen yleisvaliokunnan puheenjohtaja Johanna Korhonen puolestaan muistutti lausuntokierroksella olevasta ehdotuksesta, josta perustevaliokunta tekee päätöksen. Ehdotuksessa esitetään kirkkokäsikirjan vihkikaavan muuttamista niin, että se soveltuu samaa sukupuolta olevien vihkimiseen. Yleisvaliokunta on antamassa lausuntoa ehdotuksesta.

– Suosittelemme, että perustevaliokunta ryhtyy aloitteen mukaisiin toimiin, jotta papit voisivat toimia tilanteen edellyttämällä tavalla, Korhonen sanoi ja totesi samalla, ettei usko ehdotuksen läpimenoon.

Mitään ongelmaa Korhonen ei kuitenkaan tilanteessa näe. Hän painottaa sitä, että koska kirkko itse ei ole säätänyt itselleen poikkeusta lainsäädännöstä, vihkimisasiassa mennään lainsäädännön mukaan.

– Hallinto-oikeudet tulevat ratkaisemaan asian. Piankin tulee ratkaisuja, jotka todennäköisesti ovat sitä mieltä, että kapitulit ovat rangaisseet pappeja, jotka eivät ole tehneet väärin, Korhonen arveli.

– Ei tämä ole vaikeaa. Annetaan ihmisille vapaus käyttää järkeä. Niille ihmisille, joille on vaikeaa se, että on erilaisia ihmisiä, kannustaisin antamaan tehostettua kristinuskon opetusta. Se ratkaisisi monta asiaa.

Särs: ”Jos siviilivihkiminen olisi ainoa vihkimisen muoto, ihmiset eivät eroa huomaisikaan”

Paneelin neljäs jäsen, pitkän uran kirkollisena tiedottajana tehnyt Yhteys-liikkeen puheenjohtaja Ulf Särs arveli, että kirkon on lopulta kuitenkin helpompi hyväksyä samaa sukupuolta olevien siunaaminen kuin vihkimistä. Hän toivoo, että kirkko luopuisi kokonaan vihkioikeudestaan.

– Siviilivihkimys on useissa maissa pakollinen, kuten Saksassa. Kirkko voisi keskittyä omaan tehtäväänsä ja siunata parin vihkimisen jälkeen. En ole kuullut Saksan luterilaisten valittavan tästä, eikä vihkimisen juhlavuus ole siellä vähentynyt.

Särs epäili, että lyhyellä tähtäimellä seurakuntalaiset ehkä pitäisivät vihkioikeudesta luopumista menetyksenä mutta tottuisivat pian tilanteeseen.

– Jos siviilivihkiminen olisi ainoa vihkimisen muoto, ihmiset eivät eroa huomaisikaan. Voihan kirkko sitten pitää rippikoulua kirkollisen siunaamisen ehtona.

Yhteys-liikkeen paneeli päättyi sen juontaneen Jorma Hentilän kokoavaan toteamukseen:

– Toivoisi että piispat löytäisivät keinon puhaltaa tämä poikki niin, että kirkko pitäisi asian omissa käsissään eikä se menisi oikeuksien eteen.

Kuva: Freija Özcan. Jouni Turtiainen, Eila Helander, Johanna Korhonen ja Ulf Särs Yhteys-liikkeen paneelissa keskiviikkona Helsingissä.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Lue myös:

Kommentti: Pappi siviilivihkijänä ei olisi win-win-tilanne, vaan lose-lose-tilanne

Kirkolliskokouksessa virisi kiinnostus tehdä papeista siviilivihkijöitä – ”Käännetään kaikki kivet”

Edellinen artikkeliSeurakunnan työntekijät aikamatkalla nuoruuteensa – ”Luulin, että kaikki pitää tehdä itse”
Seuraava artikkeliTampereelle kahdeksan uutta rovastia ja yksi director cantus

Ei näytettäviä viestejä