Yhteistyö tuo säästöjä

Jarmo Mäntynen (63) on palvellut Kustavin seurakunnan hallinnossa parikymmentä vuotta. Hän kuuluu sekä kirkkovaltuustoon että -neuvostoon, ja toimii kirkkoneuvoston varapuheenjohtajana ja talousjaoston puheenjohtajana.

Mäntynen on monessa mukana myös kuntapuolella. Hän on kunnanvaltuustossa keskustan edustajana neljättä kautta ja toimii tällä hetkellä myös kunnanvaltuuston puheenjohtajana.

Seurakuntavaaleissa ei Mäntysen mukaan puoluepoliittisia tunnuksia käytetä.

– Viime vaaleissa Kustavin seurakunnassa oli kaksi ehdokaslistaa, ja itse tulin valituksi Kustavin seurakunnan parhaaksi –listalta. Työtä on ollut hyvä tehdä. Kokoukset ovat asiallisia ja jouhevia, eikä mitään isompia vääntöjä ole ollut.

Kesäasukkaat huomioon seurakunnan palveluita suunniteltaessa

Vastikään metsähoidon neuvojan työstä eläkkeelle jäänyt Jarmo Mäntynen näkee, että vaikka kunta ja seurakunta ovat kaksi eri maailmaa, yhteiseksi hyväksi toimiminen on molemmissa samanlaista.

– Juuri yhteiseksi hyväksi toimiminen minua kiinnostaa. Olen perehtynyt erityisesti talousasioihin, ja pyrin hyödyntämään sitä molemmissa luottamustoimissani.

Merellinen ja saaristaan kuuluisa Kustavi on suosittu kesämökki- ja matkailukunta, josta on hyvät yhteydet Ahvenanmaalle ja Iniöön. Noin 900 asukkaan kunnassa on yli 3000 kesämökkiä ja kesäisin jopa 15 000 kesäasukasta. Säpinää sinne tuo kesäisin myös muun muassa vuosittain järjestettävä Volter Kilpi Kustavissa –kirjallisuusviikko.

– Kesäasukkaatkin käyttävät palveluita, ja tämä pyritään ottamaan huomioon myös seurakunnan toimintoja suunniteltaessa, Jarmo Mäntynen kertoo.

Yhteiset virat naapuriseurakuntien kanssa

Kustavin seurakuntaan kuuluu noin 740 jäsentä. Pienessä seurakunnassa myös verotulot ovat pienet, ja tämä täytyy muistaa asioista päätettäessä.

– Jonkinasteinen niukkuus on nähtävissä koko ajan, ja varsinkin isommat hankkeet täytyy miettiä tarkkaan, Mäntynen toteaa.

Esimerkiksi diakonin palkkaamista Kustavin seurakunnassa jouduttiin siirtämään pitkään.

– Nyt ensi vuoden alussa meillä aloittaa osa-aikainen diakoni, joka tekee työajastaan 25 prosenttia meillä ja loput 75 prosenttia naapuriseurakunnassamme Taivassalossa. Talouspäällikkö meillä on yhteinen Taivassalon ja Vehmaan kanssa.

Virkojen ja toimintojen yhdistäminen naapuriseurakuntien kanssa on Mäntysen mielestä järkevää.

– Se tuo seurakunnille selviä säästöjä, hän toteaa.

Kiinteistöjen tarvetta tutkailtava tarkasti

Merkittäviä investointeja Kustavin seurakunnassa ovat olleet esimerkiksi hautausmaalla tehdyt parannukset: sen peruskunnostus 2006 sekä talousrakennuksen rakentaminen ja valaistuksen uusiminen viime vuonna.

– Olemme päättäneet myös siistiä sankarihaudat hyvään kuntoon vuoteen 2017 mennessä. Myös seurakunnan kiinteistöt haluamme pitää kunnossa.

– Lähitulevaisuudessa on vuorossa pappilan peruskorjaus, mikäli rakennus päätetään pitää seurakunnassa. Olemme jonkin verran myös myyneet seurakunnan kiinteistöjä, jos se on nähty järkevimpänä vaihtoehtona, Jarmo Mäntynen sanoo.

Ei yhdistymisille – pienet seurakunnat voivat näivettyä liitoksissa

Seurakuntien tai kuntien yhdistämiselle Jarmo Mäntynen ei lämpene, oli sitten kysymyksessä muutaman pienen seurakunnan yhteen liittäminen tai rovastikuntamallin mukainen yhtymä.

– Seurakunnista siirtyy tuloja yhtymälle, ja jos yhtymän pääpaikka siirtyy jonnekin muualle, osa toiminnoista saattaa jäädä pois, ja seurakunta on vaarassa näivettyä, Mäntynen arvioi.

Seurakuntien välisen yhteistyön lisäksi Jarmo Mäntynen muistuttaa myös pienten kuntien ja seurakuntien yhteistyömahdollisuudesta. Silläkin pystytään saamaan taloudellista säästöä.

– Esimerkiksi vanhuksille ja nuorille kunta ja seurakunta voivat järjestää yhdessä toimintaa ja tilaisuuksia. Myös rakennusprojekteissa voidaan tehdä yhteistyötä. Meillä Kustavissa esimerkiksi kunta rakentaa parhaillaan frisbeegolfrataa seurakunnan luovuttamalle alueelle.

Edellinen artikkeliKansainväliselle rauhanpalkintojärjestölle suomalainen puheenjohtaja
Seuraava artikkeliKehitysyhteistyö on körttien uusi aluevaltaus

Ei näytettäviä viestejä