Yhdysvallat haluaa nostaa uskonnon esille ulkopolitiikassaan

Yhdysvaltojen ulkoministeriötä on usein moitittu uskonnon merkityksen vähättelemisestä ulkopolitiikan hoidossa. Tämän johdosta se yhdessä Valkoisen talon virkamiesten kanssa on viime aikoina kouluttanut diplomaattejaan sekä tehnyt useita toiminnallisia aloitteita, jotka tähdentävät uskonnon roolia osana kansainvälistä diplomatiaa.

Muun muassa Yhdysvaltojen sisäisistä uskontoasioista vastaava Valkoisen talon toimielin on ryhtynyt yhteistyöhön kansallisen turvallisuusneuvoston kanssa kartoittaakseen kaikkia niitä leikkauspisteitä, joissa uskonto ja politiikka kohtaavat. Kongersissa on myös vireillä lakialoite, joka tekisi uskonnosta pakollisen osan ulkoministeriön virkamiesten koulutusohjelmaa.

Osana uutta uskontopolitiikkaa ulkoministeri Hillary Clinton esitteli viime viikolla Istanbulissa Yhdysvaltojen tukemaa kansainvälistä sopimusluonnosta uskonnonvapauden ja sananvapauden turvaamiseksi. Näitä molempia Clinton kuvaili kaikille kuuluviksi perusoikeuksiksi sekä olennaiseksi osaksi demokratiaa.

Kansainvälinen islamilaisten maiden järjestö OIC on ilmaissut tukevansa sopimuksen perustekstiä. 57-jäseninen järjestö on ollut pitkään aktiivinen toimija YK:n ihmisoikeusneuvostossa ja sen aloitteesta ja tukemana neuvosto on aiemmin tehnyt päätöksiä, jotka määrittelevät uskontoa vastustavat puheet ihmisoikeusrikkomuksiksi.

Nyt uudessa sopimuksessa sitä vastoin halutaan painottaa valistuksen, julkisen keskustelun ja uskontodialogin merkitystä ja sen toivotaan muuttavan kansainvälisen yhteisön vallitsevaa tapaa käsitellä uskontovihamielisiä puheita ja provokaatioita.

Asiasta kertoi ekumeeninen uuttistoimisto ENI.

Edellinen artikkeliSuomi hiljenee iltapäivällä muistamaan Norjan uhreja
Seuraava artikkeliPartiolaisten jamboree Ruotsissa alkaa Norjan tragedian varjossa

Ei näytettäviä viestejä