Yhdeksän kansanedustajaa pöyristyi Sikamessias-teoksesta – tekivät aiheesta kirjallisen kysymyksen

Kouvolan taidemuseo Poikilo esittelee Sirpaleita suomalaisuudesta – Suomi 100 vuotta -juhlanäyttelyssään Sikamessias -taideteosta (1969). Taiteilija Harro Koskinen sai teoksesta korkeamman oikeuden tuomion jumalanpilkasta vuonna 1974. Sikamessias -teoksessa kuvataan ristille naulittu sika, jonka pään ympärillä on sädekehä. Sen kuvan voi katsoa täältä.

Eilen keskiviikkona yhdeksän kansanedustajaa jätti kirjallisen kysymyksen Sikamessiaasta. Aloitteen olivat allekirjoittaneet Mika Niikon (ps) johdolla Sari Essayah (kd), Teuvo Hakkarainen (ps), Toimi Kankaanniemi (ps), Antero Laukkanen (kd), Lea Mäkipää (sin), Päivi Räsänen (kd), Harry Wallin (sd) ja Peter Östman (kd).

”Suomessa on viime vuosien oikeuskäytännössä oltu tarkkoja siitä, että islamin pyhänä pitämiä asioita ei saa häpäistä. Tätä taustaa vasten on oudoksuttavaa, että Suomen juhlavuoteen viittaava näyttely saa vapaasti pitää esillä teosta, jonka on korkeimmassa oikeudessa todettu häpäisevän kristinuskon Jeesusta”, kansanedustajat toteavat kysymyksessään.

Kirjallisen kysymyksen voi lukea kokonaisuudessaan täältä.

Poikilo-museo saa tukea opetus- ja kulttuuriministeriön valtionosuuksista. Sikamessias-teos kuuluu Kansallisgallerian kokoelmiin eli valtio omistaa sen. Kansanedustajat tiedustelevat asianomaiselta ministeriltä valtion vastuuta asiasta.

– Pitääkö ministeri suotavana, että Jeesusta pilkkaava taideteos ylläpidetään valtion varoista ja annetaan näytille suomalaiseen, osin valtion rahoittamaan, juhlanäyttelyyn, ja mitä ministeri aikoo tehdä asialle? kysyy kirjallinen kysymys.

– Valtion rahoille olisi parempaankin käyttöä kuin Jumalan pilkkaaminen, sanoo kansanedustaja Niikko kirjallista kysymystä käsittelevässä tiedotteessaan.

– Eikö Kouvolan kaupungin johdosta löydy yhtään viisasta miestä tai naista, joka lopettaa tällaisen hölmöyden? Suomessa on sananvapaus ja uskonnonvapaus ja voisimme nykyistä enemmän käydä rohkeaa keskustelua elämän perusasioista. Hyvä keskustelu ei tarkoita pilkkaa.

Oikaisu 23.11.2017 kello 13.11: Otsikossa ja ingressissä kirjoitettiin virheellisesti kahdeksasta kansanedustajasta. Kirjallisen kysymyksen allekirjoitti yhteensä yhdeksän kansanedustajaa.

Kuva: Olli Seppälä. Eduskuntatalon portaat.

Edellinen artikkeliHelsingin hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä
Seuraava artikkeliPiispa Salmi eutanasiapaneelissa: Joka paikkakunnalla pitäisi taata ihmisille turvallinen kuolema

Ei näytettäviä viestejä