Vuoden isäksi valittu Kotimaan kolumnisti Topi Linjama: Lohduta ja kannusta lasta!

Kun Kotimaan kolumnisti Topi Linjama rakenteli omien poikiensa kanssa ensimmäiset valomiekat Meidän perhe -lehden ohjeiden mukaan vuonna 2014, hän ei aavistanut, että neljä vuotta myöhemmin sosiaali- ja terveysministeriö palkitsee hänet Vuoden isä -palkinnolla.

Eilen torstaina niin kuitenkin kävi. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko luovutti hänelle ja kahdelle muulle miehelle tunnustukset aktiivisesta, yhteisöllisestä isyydestä ja hyvänä roolimallina toimimisesta. Muut palkitut olivat turkulainen Kais Zaya sekä Lempäälässä asuva Risto Tuominen.

Joensuulainen Topi Linjama palkittiin paljosta muustakin kuin ideoimistaan suosituista isien ja lasten valomiekkailloista. Linjama on normalisoinut ja lisännyt julkista isäpuhetta muun muassa perustamalla Lapselliset miehet -blogiyhteisön ja olemalla yksi toimittajista teoksessa Isän kirja – kasvu vanhemmuuteen. Lisäksi hän on organisoinut aikuisille ja lapsille yhteisiä jalkapallotapaamisia. Mukaan tuli myös turvapaikanhakijamiehiä lapsineen.

Linjamalla on viisi lasta, jotka ovat nyt 8–16-vuotiaita. Hänen terveisensä Suomen isille ovat yksinkertaiset.

– Jakakaa arkea lastenne kanssa ja tutustukaa heihin. On tärkeää, että isät ovat mukana lastensa elämässä, tulipa vastaan mitä tahansa. Vanhemmuus ei ole mitään ihmeellistä tai kamalan vaikeaa.

– Jokainen lapsi tarvitsee vanhemmiltaan erityisesti lohdutusta ja kannustusta.

Topi Linjama on joutunut pohtimaan myös hengellistä kasvatusta. Hän sai itse valmiiksi pureskellun, opillisesti selkeän kristillisen kasvatuksen vanhoillislestadiolaisessa kodissa.

– Olen luopunut valmiiksi sanoitetusta hengellisyydestä. Ihmisellä on oltava tilaa jäsentää näitä kysymyksiä itse.

Linjama kertoo lukeneensa eilen palkintomatkalla junassa kirjaa Iltasatuja kapinallisille tytöille. Kirjan eräs kertomus kuvaa hänen mielestään erinomaisesti sitä, mitä kristillinen kasvatus hänelle nykyään merkitsee.

Tarina kertoo puolalaisesta kristitystä naisesta, jonka isä työskenteli 1900-luvun alussa lääkärinä. Isä auttoi vakavaan tartuntatautiin sairastuneita ja sairastui myös itse. Ennen kuolemaansa hän sanoi tyttärelleen: Jos näet ihmisen hukkuvan, älä epäröi auttaa häntä, edusti hän mitä uskontokuntaa tahansa. Myöhemmin tyttö piilotti ja pelasti valtavan määrän juutalaisia lapsia vainoilta.

– Kristillinen kasvatus on minulle jotakin tällaista. Dogmaattisesta puolesta en tajua, mutta lähimmäisenrakkaus on äärimmäisen tärkeää, Linjama sanoo.

Muutama kansanedustaja innostui Linjaman valomiekkailloista

Vuoden isien palkitsemistilaisuudessa oli läsnä myös muutama kansanedustaja, jotka ovat tulleet tällä vaalikaudella isiksi. He innostuivat valomiekkailloista ja puolittain jo tilasivat Linjamalta sellaisen myös eduskuntaan.

Illan aluksi isät ja lapset rakentavat valomiekat läpinäkyvästä sähkömiehen putkesta ja taskulapuista. Seuraavaksi opetellaan miekkailuun liittyviä tervehdyksiä ja asentoja. Sitten voidaankin ryhtyä taisteluun pimeyden valtoja vastaan.

– Kun salista sammutetaan valot ja 40 valomiekkaa heiluu pimeydessä, se on aika komean näköistä, Linjama kertoo.

Sosiaali- ja terveysministeriö jakaa Vuoden isä -palkinnon kerran vuodessa isäinpäivän tienoilla. Ensimmäinen palkinto jaettiin vuonna 2006. Esitykset palkinnon saajista tekee Väestöliitto.

Kuva: Pentti Potkonen

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKirkolliskokous varaa miljoonan euron tuen Ylivieskan uuden kirkon rakentamiseen
Seuraava artikkeliLestadiolaisuus ja lähetystyöntekijät Finlandia-palkintoa tavoittelevien romaanien aiheina

Ei näytettäviä viestejä