Virsikapina ei menestynyt Herättäjä-Yhdistyksen vuosikokouksessa

Herättäjä-Yhdistyksen vuosikokous Vantaan herättäjäjuhlilla yltyi kiivaaseen mielipiteenvaihtoon Siionin virsien uudistuksesta. 29 jäsenen yritys muuttaa hallituksen päättämiä askelmerkkejä kohti virsiuudistuksen hyväksyntää ei kuitenkaan saanut riittävää kannatusta.

Jo yli 20 vuotta käynnissä ollut Siionin virsien uudistushanke on nyt loppuvaiheessaan. Uuteen Siionin virsikirjaan tulee yhteensä 250 virttä, ja niistä voi antaa palautetta 15. elokuuta asti. Virret on tarkoitus hyväksyä syksyllä ja ottaa käyttöön ensi vuoden herättäjäjuhlilla Nilsiässä.

Perinteisten virsien sanamuotojen muuttaminen on herättänyt vuosien varrella paljon kärjekästä keskustelua.

Tällä kertaa asia eteni äänestykseen asti. Hallituksen esitys voitti selvin luvuin, mutta 171 äänioikeutetusta 66 oli sitä mieltä, että jäsenistölle pitäisi antaa vielä lisää aikaa antaa palautetta virsien sanamuodoista. Kymmenen äänestäjää kannatti ylimääräisen kokouksen järjestämistä virsien hyväksymisestä.

”Suruttomuus, synti ja armo karsittu”

Eläkerovasti, virsitutkija Heikki O. Tukiainen esitteli virsiuudistusta arvostelevan opposition kannan. 29 jäsentä kyseenalaisti yhdistyksen hallituksen mandaatin hyväksyä virsiuudistus. Heidän mielestään lopullinen hyväksyntä kuuluisi yhdistyksen kokoukselle, ja he vaativat ylimääräisen kokouksen järjestämistä. Tätä ennen lopullinen kokonaisuus olisi julkaistava kirjallisessa muodossa, jotta jäsenet voisivat koeveisata ja antaa palautetta.

– Miksi virsikirjassa olevat 40 Siionin virttä eivät kelpaa siinä muodossa, vaan monet karsittuina ja sisältö ohennettuina? Heikki O. Tukiainen kysyi.

– Nyt kävellään kirkolliskokouksen yli, joka on hyväksynyt nämä virret.

Tukiaisen mukaan karmein esimerkki Siionin virsikokoelmasta pois jätetyistä virsistä on SV 208 ”Ah vuodata Herra jo henkesi ja herätä nuoriso Suomen”, jossa veisataan: ”Me pelkäämme suruttomuutta”.

– Uusista Siionin virsistä on karsittu sellaiset sanat kuin armo, synti, taivasikävä ja parannuksen teko, Tukiainen sanoo.

Ulla Mäki-Lohiluoma Vaasasta teki esityksen, jolla toivottiin virsimonistetta sekä paikallisosastoille ja yksittäisille jäsenille lisäaikaa palautteen antamiseen.

Herättäjä-Yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Hautala puolusti virsiuudistusta, mutta ymmärsi sen kivuliaisuutta jäsenille. Hänen mukaansa yhdistys katsoo uudistuksessaan tulevaisuuteen.

– Emme pidä itseämme virsikirjan tekijöitä parempina. Mutta myös kirkko tulee uudistamaan virsikirjansa. Haluamme tarjota siihen omat virtemme herännäisyyden omasta näkökulmasta uudistettuina.

Kuva: Tuija Tiihonen

Edellinen artikkeli”On hatunnoston paikka, jos joku Suomessa uskaltaa vielä tuottaa meille ruokaa”
Seuraava artikkeliHerättäjä-Yhdistyksen hallitukseen kolme uutta jäsentä

Ei näytettäviä viestejä