Verkkolehdet etsivät kohdeyleisöjä

Netti antaa mahdollisuuden verkkolehden perustamiseen. Se on helppoa, mutta vaatii onnistuakseen alkuinnostusta suuremman ajatuksen ja paljon töitä. Kirkollisessa ympäristössä vaikuttaa useita suomenkielisiä verkkolehtiä.

Verkkolehden ja verkkosivuston ero on häilyvä. Nyrkkisääntönä voi pitää, että verkkolehti julkaisee kerralla paljon sisältöä, kuten perinteinen painettu lehti, ja verkkosivustolla on jutut päivittyvät jatkuvasti. Toisaalta verkkolehdessä voi myös olla jatkuvasti päivittyvää aineistoa.

Joskus verkkolehdeksi kutsutaan printtilehden verkkosivua, joka voi olla sisällöltään paperilehden toisinto tai kokonaan tai osin sisällöltään erilainen.

Oma lukunsa ovat paperilehdet, joiden sisältö tai numerot ovat sellaisenaan myös verkossa saatavissa. Esimerkkinä Diakonian tutkimus. Pdf-muodssa löytyvät myös esimerkiksi Kyyhkynen ja Kulmakivi – Hörnsten. Varsinaisia verkkolehtiä nämä eivät kuitenkaan ole.

Verkkolehdet ovat syntyneet tarpeesta ryhtyä paikkamaan median aukkoja. Verkkolehden perustaminen on taloudellisesti kevyt ratkaisu verrattuna painetun lehden perustamiseen. Myös harrastuspohjalta saa syntymään monenlaisia verkkolehtiä. Lukijoita, omaa yleisöä verkkolehdet, kuten muutkin lehdet hakevat profiloitumalla ja etsimällä katvealueita ja antamalla äänen sellaisille tahoille ja ryhmille, jotka kokevat olevansa ääntä vailla.

Kotimaa24 on ensisijaisesti uutissivusto, ei Kotimaa-lehden verkkoversio. Seurakuntalainen.fi puolestaan on myös uutissivusto, joskin se toimii hieman erilaista lähtökohdista kuin Kotimaa24. Ensi vuoden alusta Kotimaa24 muuttuu maksulliseksi – vain etusivu ja blogit ovat vapaasti luettavia.

Seurakuntalainen.fi hyödyntää julkaisijayhteisöidensä lehtien jo olemassa olevaa materiaalia, vaikka omiakin uutisia ilmestyy. Hieman samanlainen yhteenliittymä on tulossa pääkaupunkiseudun seurakuntien yhteisestä verkkomediasta, joka hyödyntää seurakuntalehtien materiaalia, jota höystetään varta vasten verkkoon tehdyillä jutuilla.


Verkkolehtiä ovat muun muassa:

Kirkonkellari. Blogimaisia artikkeleita ja harvakseltaan päivittyviä uutisia sisältävä verkkolehti, joka kehittää toimintaansa aktiivisesti. Osa artikkeleista on maksullisia. Kirkonkellari on käynnistänyt myös pitkien niin sanottujen long play -artikkeleiden myynnin (katso Kun tabu ei kiinnosta).

Areiopagi. Luonnontieteen, uskonnon ja filosofian rajapintoja kartoittava lehti, joka on saanut merkittävän apurahan Templeton -säätiöltä toimintansa kehittämiseen.

Simeon ja Hanna. Riippumaton ortodoksinen verkkolehti, joka saa yksityisiltä ja yhteisöiltä taloudellista tukea. Uutisia ja haastatteluja.

Vartija. Vanha kirkollinen mielipidelehti on perutettu jo 1888. Käyttää iskusanoina ”Ihminen – usko – kulttuuri”. Erikoisuutena e-kirjojen julkaisu. Myös tilattava perinteinen lehti.

Teologia.fi. Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan verkkolehti, jossa ilmestyy tutkimusta tunnetuksi tekeviä teema-numeroita.

Uskonnontutkija. Tieteellinen verkkolehti, ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

Päivämies. Vanhoillislestadiolaisen liikkeen perinteisen printtilehden verkkoversio, joka sisältää myös omaa materiaalia.

Kirkonkello. Verkkolehtimäinen kirkkohallituksen sivusto, Tarkoitettu ensisijaisesti ev.lut. kirkon työntekijöille ja toimijoille.

Edellinen artikkeliVirsikirjan lisävihko liikahti pykälän eteenpäin
Seuraava artikkeliSinisen pantapaidan tilanne sekava

Ei näytettäviä viestejä