Vantaan Pyhän Laurin kirkossa voi mennä lokakuussa naimisiin sateenkaarimessussa

Helsingissä kymmenen vuotta toiminut ruotsinkielinen sateenkaarimessu Regnbågsmässan avaa ovensa sateenkaariparien vihkimisille. Järjestäjät kertovat, että jos kysyntää vihkimiselle on, se voidaan toteuttaa 13. lokakuuta järjestettävässä messussa Vantaan Pyhän Laurin kirkossa.

– Haluamme avata mahdollisuuden mennä vihille messussa. Kyseessä on paluu yhteisöllisyyteen, sanoo messuja vapaaehtoisena järjestävä Monika Pensar.

Ruotsinkielinen sateenkaarimessu on toteutettu kerran vuodessa kymmenen vuoden ajan yhteistyössä Setan ruotsinkielisen alajärjestön Regnbågsankanin ja Yhteys-liikkeen kanssa. Aiemmin messut järjestettiin Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevassa Johanneksen seurakunnassa.

Monika Pensarin mukaan messu toteutetaan nyt Pyhän Laurin kirkossa kahdesta syystä: Vantaan ruotsinkielisen seurakunnan seurakuntaneuvosto päätti alkuvuonna avata tilansa samaa sukupuolta olevien parien vihkimisille. Seurakunnassa suhtaudutaan myönteisesti myös siihen, että sateenkaarivihkiminen on osa messua.

Vantaalla on syntynyt erikoinen tilanne, sillä Pyhän Laurin kirkkoa niin ikään käyttävä Tikkurilan seurakunta ei salli sateenkaariparien vihkimisiä tiloissaan.

Monika Pensar ja Vantaan ruotsinkielisen seurakunnan kirkkoherra Martin Fagerudd sanovat, että tavoitteena on luoda vihkiparille mahdollisimman turvallinen tila.

Jos vihkimistä toivova pari ilmaantuu, vihkipapiksi on lupautunut eläkkeellä oleva Porvoon hiippakunnan pappi Jarmo Juntumaa. Hän on toiminut suurimman osan työurastaan Ruotsin kirkon pappina.

– Minua pyydettiin, ja koska olen teologisesti siihen valmis, minulla ei ole perusteita kieltäytyä, Juntumaa sanoo.

Kuva: Marja Väänänen / Kirkon kuvapankki

Lue myös:

Piispa Askola paikalla – avioliiton siunaamisen yksityiskohdista kapituliin selvityspyyntö

Pääkirjoitus: Kirkko kompastuu pian omiin kengännauhoihinsa

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Edellinen artikkeliMysteerikuva: Ketkä ovat alttarikaiteen edessä?
Seuraava artikkeliArvio: Sadinmaan Ilmestyskirja on kirkkokriittinen performanssi, joka sisältää oikeitakin kysymyksiä

Ei näytettäviä viestejä