Vanhoillislestadiolaisuudesta tehdään käsikirja

LeppnenRisto1Risto Leppänen (kuvassa) on yksi apurahan saaneista. Hän kertoo, että mitään pamflettia ei ole luvassa vaan analyyttisiä asiantuntija-artikkeleita, jotka luovat uskottavaa kuvaa liikkeen opista, ajattelusta ja elämästä sekä siitä, miten perinneliike kohtaa modernin. Kyseessä on tietokirja.

Leppäsen lailla kirjaa varten 1 600 euron apurahat saivat tutkijateologit Heikki Nenonen, Meri-Anna Hintsala ja Seppo Särkiniemi.

– Kaikki, jotka ehtivät hakea, saivat apurahat. Kirjaan on tulossa kymmenkunta eri tavoin liikettä hahmottavaa tutkijaa, kirjan toimituskunta on vielä auki. Apurahoja haetaan muualtakin. Välttämättä kaikki kirjoittajat eivät ole vanhoillislestadiolaisuuden piiristä, vaan mukaan saattaa tulla muitakin, joilla on kompetenssia ja kiinnostusta, Leppänen kertoo.

Tiedonjulkistamisen verkkosivuilla kirjaa kuvataan seuraavasti: ”Käsikirja vanhoillislestadiolaisuudesta valottaa kirkon suurinta herätysliikettä pintaa syvemmältä. Kirja on yleistajuinen teos, joka antaa välineitä jäsentää ja käsitteellistää vanhoillislestadiolaista todellisuutta osana nyky-yhteiskuntaa ja uskonnollista mediakeskustelua. Kirjan ajatuksena on luoda kuvaa perinneliikkeestä modernin edessä helppotajuisesti, mutta argumentoiden. Kirjan teemat kulkevat opillisista keskusteluista ihmisoikeuksiin ja liikkeen medioista sosiaaliseen mediaan.”

Leppänen kirjoittaa oman osuutensa artikkelikokoelmaan vanhoillislestadiolaisesta raamattunäkemyksestä.

Kirjaa kaavailleet ovat jaotelleet julkisessa keskustelussa esiin piirtyneet kolme ongelmakenttää, joista kirja pyrkii tarjoamaan syvällistä ja analyyttistä tietoa. Ensinnä murroksessa on perhe-elämän etiikkaa ja naisen asemaa koskevat kysymykset. Toiseksi keskustelun piiriin ovat nousseet lähihistorian niin sanotut hoitokokous -kokemukset. Kolmanneksi kirkollisen keskustelun piiriin on noussut lestadiolaisen liikkeen uskonopilliset kysymykset kuten seurakuntakäsitys, erehtymättömyysoppi, naisen pappeus, sielunhoitokäsitys ja herätysliikkeen identiteetti suhteessa valtakirkkoon.

Julkaisun ensisijainen kohderyhmä on lestadiolaisesta liikkeestä kiinnostuneet, kirkon piirissä elävät sekä mediakeskustelua seuraavat henkilöt. Vanhoillislestadiolaisuudesta ei ole aiemmin julkaistu yleistajuista tietokirjaa.

Edellinen artikkeliSeurakunnat mukana Earth hour -tapahtumassa
Seuraava artikkeliRiekkinen kiistää puuttuneensa muiden piispojen vastuualueisiin

Ei näytettäviä viestejä