Vanhoillislestadiolaiset puivat kirkolliskokousäänestystä

Vanhoillislestadiolaisten johto ja vanhoillislestadiolaiset kirkolliskokousedustajat tapasivat eilen Helsingissä. He keskustelivat kirkolliskokouksen äänestyskäyttäytymisestä parisuhderukousasiassa, mitä edustajien on omalta osaltaan kerrottu pyytäneen anteeksi. Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen (SRK) johtokunnan puheenjohtajan Olavi Voittosen mukaan paikalla olivat kirkolliskokousedustajien lisäksi hän, SRK:n pääsihteeri Tuomas Hänninen. Voittonen muistuttaa, että edustajat edustavat hiippakuntiaan eivätkä SRK:ta.

Vanhoillislestadiolaiset edustajat äänestivät sen puolesta, että kirkkoon laaditaan rukous parisuhteensa rekisteröineille. Tämä nosti keskustelun liikkeen sisällä. Voittonen kertoi joulukuussa, että edustajat ovat tahoillaan pyytäneet äänestyskäyttäytymistään anteeksi. Ovatko he kaikki yhä sitä mieltä, että äänestyskäyttäytyminen oli väärä?

– Näin juuri, Voittonen sanoo.

Voittosen mukaan keskustelu asiasta on ”rauhoittunut täysin” herätysliikkeen sisällä.

– Hyvällä mielellä kokoonnuttiin ja hyvällä mielellä lähdettiin pois, hän kuvaa eilistä kirkolliskokousedustajien aloitteesta pidettyä tapaamista.

– Edustajat halusivat vielä keskustella, eikö se ole ihan luonnollista?

Voittonen sanoo myös pitävänsä tärkeänä, ettei kellään jää katkeraa mieltä. SRK:n johto ja kirkolliskokousedustajat tapaavat jatkossakin. Voittonen arvelee, ettei äänestykseen palata. Hänen mukaansa kyse ei ole siitä, että SRK ja kirkolliskokousedustajat tiivistäisivät yhteistyötään.

Niemelä ei kommentoi käytyjä keskusteluja

Yksi eilisessä kokouksessa mukana olleista oli kirkolliskokousedustaja, Kiimingin kirkkoherra Pauli Niemelä. Hän toteaa, ettei kommentoi äänestyskäyttäytymistään, muiden antamia lausuntoja eikä niistä käytyjä keskusteluja.

Niemelä kertoo vain, että pappina ja seurakunnan työntekijänä hänelle on tärkeää, että parisuhteensa rekisteröineet voidaan kohdata pastoraalisesti. Toiseksi hän katsoo, että kirkko tarvitsee asiaan ohjeet ja niiden noudattamisessa on oltava kirkon työntekijöille omantunnon suoja. Oulun hiippakunnan vanhempi pappisasessori Niemelä on piispainkokouksen jäsen.

Lue myös: Vanhoillislestadiolaisia edustajia pyytänyt anteeksi kirkolliskokousäänestystään

Näin kukin edustaja äänesti

Tutkija: Anteeksipyytäminen tyypillistä vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä

Edellinen artikkeliKirkkohallitus keskusteli henkilöseurakunnista
Seuraava artikkeliChangemaker järjestää mielenosoituksen Norjan suurlähetystön edessä

Ei näytettäviä viestejä