Väitöskirja tuo uutta tietoa juutalaisesta laista

Dore_makkabilaiskirja205

Francis Borchardt tarkastelee väitöskirjassaan 1. Makkabilaiskirjaa. Aiemmassa tutkimuksessa 1. Makkabilaiskirjassa kuvattujen juutalaisten lakien muotoa, kattavuutta, sisältöä ja yhteisöllistä tarkoitusta ei ole perinpohjaisesti tutkittu. Lisäksi 1. Makkabilaiskirjaa on käsitelty vain yhden henkilön kirjoittamana tekstinä, jonka on tulkittu edustavan vain yhtä asennetta lakiin.

Edellä mainitut tekijät ovat johtaneet virheellisiin tulkintoihin, joiden perusteella juutalaisuuden on katsottu olevan suhteellisen yhtenäinen ilmiö, joka kehittyi jatkuvasti varhaisista juuristaan ja saavutti huippunsa rabbiinisessa juutalaisuudessa ajanlaskumme ensimmäisten vuosisatojen aikana.

Borchardtin tutkimuksessa tulkintavirheitä korjataan osoittamalla sekä tekstintutkimuksen että aineistolöydösten avulla, että 1. Makkabilaiskirja koostuu neljästä eri kirjallisesta kerroksesta. Väitöskirjassa kuhunkin kerrostumaan ja lain funktioon sekä muuttumiseen niissä keskitytään erikseen.

− Toivon, että väitökseni antaa oman tärkeän panoksensa keskusteluun 1. Makkabilaiskirjan monivaiheisesta syntyprosessista sekä juutalaisesta laista ennen Jeesuksen aikaa ja historiallisen juutalaisen kapinan aikana, Borchardt toteaa.

Francis Borchardt väittelee 4.5. Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa aiheesta The Torah in 1Maccabees – A Literary Critical Approach to the Text (Toora 1. Makkabilaiskirjassa: Kirjallisuuskriittinen näkökulma tekstiin). Väitös kuuluu Vanhan testamentin eksegetiikan oppiaineeseen. Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii professori  Lester L. Grabbe (University of Hull).

(Kuva: Gustave Dorén kuvitusta 1. Makkabilaiskirjaan)

Edellinen artikkeliEhdokkaat valittu Rovaniemen kirkkoherranvaaliin
Seuraava artikkeliVatikaani kiristi otettaan Caritaksesta

Ei näytettäviä viestejä