Väitös: Perhe, huumori ja luonto auttavat palestiinalaisia selviytymään

Monille Lähi-idän konfliktin keskellä eläville palestiinalaisille mielekkyyttä elämään tuovat vapaaehtoistyö ja perhe. Selviytymään auttavat myös huumori, luonnosta nauttiminen ja arjen rutiinien säilyttäminen, osoittaa Itä-Suomen yliopistossa tarkastettava TtM Mikko Häkkisen väitöstutkimus.

Tutkimus keskittyy tarkoituksellisesti selviytymisen kuvaamiseen ja jättää vähemmälle huomiolle pitkittyneen konfliktin aiheuttaman psyykkisen vaurioitumisen. Psyykkisestä oireilusta on jo saatavilla tutkimustietoa, mutta arjen selviytymistä on kuvattu vähemmän.

– Konfliktialueella eläviä ei ole syytä tarkastella vain passiivisina olosuhteiden uhreina. He ovat samanaikaisesti aktiivisia ja kyvykkäitä oman selviytymisensä rakentajia, sanoo Häkkinen, joka on koulutukseltaan myös psykoterapeutti ja on aikaisemmin työskennellyt avustustehtävissä konfliktien ja katastrofien uhrien parissa.

Tutkimustaan varten Häkkinen eli mukana palestiinalaisten arjessa Länsirannalla ja Gazassa kolmen kuukauden ajan. Aineiston keräämiseen hän käytti pääasiassa niin sanottua lumipallomenetelmää, jossa haastateltu ihminen osoitti seuraavan haastateltavan. Menetelmä kuljetti tutkijaa eri puolilla palestiinalaisalueita, niin kaupungeissa kuin pikkukylissäkin. Lisäksi aineistoa kerättiin ryhmähaastatteluin, kyselylomakkein ja havainnoimalla

Toivon vaaliminen ja arjen rutiinit

Kärsimystä miehitettyjen alueiden asukkaille tuottavat muun muassa vankeuskokemukset, vapaan liikkumisen rajoitukset, pommitukset sekä pelottavat ja nöyryyttävät tilanteet sotilaiden ylläpitämillä tarkastuspisteillä. Myös israelilaisten siirtokuntien asukkaita pidetään uhkana.

Palestiinalaisilla on tutkimuksen perusteella kuitenkin monia keinoja selviytyä pitkittyneen konfliktin keskellä. Häkkisen keräämästä aineistosta nousee esille kymmenen selviytymiseen liittyvää teemaa: vapaaehtoistyöhön osallistuminen, huumori, asioiden laittaminen mittasuhteisiinsa, idea Palestiinasta, perhe ja lähiyhteisö, hengellisyys, toivon vaaliminen, luonto ja muut elvyttävät ympäristöt, rutiinien voima sekä tupakointi ja muiden päihteiden käyttäminen.

Väitöskirja kuvailee, miten selviytymiskeinot ilmenevät palestiinalaisten arjessa.

– Vapaaehtoistyö tarjoaa nuorille aikuisille väylän mielekkääseen toimintaan oman yhteisön hyväksi. Vapaaehtoistyöhön liittyy mahdollisuus solmia ihmissuhteita ja tuntea yhteyttä muiden kanssa. Erityisen tärkeää tämä on esimerkiksi työttömälle tai juuri vankilasta vapautuneelle nuorelle aikuiselle.

Psykososiaalista tukea tarvitaan

Häkkinen toivoo tulosten avartavan käsityksiä elämästä konfliktialueilla ja olevan hyödyksi suunniteltaessa psykososiaalista tukea konfliktialueilla eläville.

– On perusteltua olettaa, että jo käytössä olevien selviytymiskeinojen vahvistaminen ja niiden mahdollisimman laaja hyödyntäminen olisi hyvä perusta erilaisille psykososiaalisen tuen toiminnoille konfliktialueilla.

Terveystieteiden maisteri Mikko Häkkisen väitöskirja Psychosocial Coping in Prolonged Conflict. An Ethnography of Palestinian People in the midst of Ongoing Volatility (Psykososiaalinen selviytyminen pitkittyneessä konfliktissa. Etnografia palestiinalaisista jatkuvan epävakauden olosuhteissa) tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 28.11. Vastaväittäjänä toimii dosentti Jari Kylmä Tampereen yliopistosta ja kustoksena professori Jussi Kauhanen Itä-Suomen yliopistosta.

Juttu perustuu Itä-Suomen yliopiston tiedotteeseen.

Edellinen artikkeliKirkosta eroaminen viime vuoden tasolla
Seuraava artikkeliMielenterveyden keskusliitto kannattaa avioliittolain muutosta

Ei näytettäviä viestejä