Väitös: Jumalan ja äärettömyyden tutkimukseen antidogmaattisuutta

Valtiotieteiden maisteri Jani Sinokki esittää väitöskirjassaan, että René Descartesin (1596–1659) filosofiassa ajattelu on aina riippuvaista ajattelun kohteiden olemassaolosta. Tämä koskee myös Jumalaa.

Väitöstutkimuksen mukaan Descartesin metafysiikkaa tulee lähestyä hänen syy–seuraus-käsityksensä näkökulmasta. Descartesille olemassaolo on itsessään perustavanlaatuisin syiden ja seurauksien muodostama verkko.

— Descartesin lähtökohta on, että en voi epäillä omaa olemassaoloani, sillä ajatteluni, ja siis myös epäilykseni, on aina jotakin olemassa olevaa. Koska syysuhteisuus hallitsee kaikkea olemassa olevaa, myös ajattelu on samojen yleisimpien lainalaisuuksien hallitsemaa kuin muunkinlainen olemassaolo, Sinokki summaa.

Sinokin mukaan tätä perustavanlaatuista piirrettä Descartesin metafysiikassa ei ole tähän mennessä otettu kunnolla huomioon.

Ääretön on Jumala

Sinokin mukaan Descartes ehkä ensimmäisenä filosofina oivalsi sen merkittävän seikan, että vaikka ajattelevat oliot ovat rajallisia, ne kykenevät tavoittamaan ajattelullaan jotakin paljon itseään suurempaa, jopa äärettömyyden.

— Descartes näki ainoana mahdollisuutena todellisen äärettömyyden olemassaolon, josta oma olemassaolomme on johdannaista. Hän tunnetusti kutsui tätä ääretöntä Jumalaksi. Tämä ei kuitenkaan estänyt esimerkiksi Pascalia nimittämästä Descartesia ateistiksi, sillä Descartesin Jumala on tietyllä tapaa pikemmin logiikan kirjasta kuin Raamatusta, Sinokki kertoo.

Sinokki peräänkuuluttaa antidogmaattisuutta myös Jumalan ja äärettömyyden tutkimuksen suhteen.

— Vallitseva vastakkainasettelu naturalistisen ja teistisen ajattelun välillä on huolestuttavaa. Tieteenhän pitäisi lähestyä aihetta kuin aihetta vailla ennakkoluuloja. Jonkin aiheen tarkastelematta jättäminen sen oletetun epätieteellisyyden perusteella ei ole vähemmän dogmaattista kuin perusteettomien teologisten oletusten mukaan tuominen tieteeseen, Sinokki sanoo.

Sinokki muistuttaa, että äärettömyys on jatkuvan tutkimuksen kohde erityisesti matematiikassa, eikä aiheen mystifioinnilta aina vältytä edes siellä.

Valtiotieteiden maisteri Jani Sinokin väitöskirja Descartes’ Metaphysics of Thinking tarkastetaan Turun yliopistossa 20.2.

Edellinen artikkeliKirkkojen sammutusjärjestelmissä on eroja
Seuraava artikkeliArkkipiispa huolissaan maahanmuuttokriittisestä puhetavasta

Ei näytettäviä viestejä