Vainajan elämäntarina herää henkiin mobiilisovelluksella

Voisiko hautakivi kertoa vainajasta muutakin kuin synnyin- ja kuolinvuoden? Vaikka koko elämäntarinan, tuumasi lappajärveläinen Sami Kahilakoski.

Hän aikoo palauttaa elämäntarinat osaksi suomalaista hautakivikulttuuria. Työkaluna toimii mobiilisovellus.

Kahilakosken avaaman QR-memo-sivuston muistoprofiileihin voi kerätä vainajasta kuvia ja elämäntarina. Keräystyön voi tehdä itse omana elinaikanaan tai sen voivat tehdä omaiset kuoleman jälkeen.

Hautakiveen sivusto liittyy pienellä ruostumattomalla teräksestä tehdyllä laatalla. Laattaan kaiverretaan mobiililaitteen sovelluksella luettava QR-koodi, joka avaa vainajan muistoprofiilisivun verkosta. Kahilakosken tavoitteena on rakentaa mahdollisimman helposti puhelimilla ja taulutietokoneilla avautuva verkkosivusto.

Hautakiveen yhdistetty vainajan profiili on julkinen kaikille, jotka etsivät sen koodin avulla.

Sami Kahiluoto kertoo, ettei tietosuojavaltuutetun toimistosta ole annettu ideasta kielteistä palautetta. Vantaan seurakuntien hautaustoimen päällikkö Minna Ahokaan ei näe esteitä QR-koodilaatan asentamiselle kiveen.

– Laki lähtee siitä, että pitää kunnioittaa vainajan muistoa ja säilyttää hautausmaan arvokkuus. Tällaisen laatan asentaminen on omaisten päätettävissä, Aho sanoo.

Kahilakosken kauppaama QR-memo ei ole ainut vainajien muistelusta kilpaileva verkkopalvelu. Verkossa on jo muutaman vuoden ajan pyörinyt ainakin muistopaikka.fi-sivusto.

Lue lisää Kotimaa Prosta, jossa taidehistorian dosentti Liisa Lindgren kertoo elämäntarinoista osana suomalaista hautakivikulttuuria.

Katso Kahiluodon isän esimerkkiprofiili.

Edellinen artikkeliMobiilisovellus palauttaa elämäntarinan hautakiveen
Seuraava artikkeliSeurakunnille rakennusavustusta 1,2 miljoonaa euroa

Ei näytettäviä viestejä