Vaikuttavatko parisuhdekannat lähetysjärjestöjen rekrytointeihin?

Kotimaa24 uutisoi aiemmin, että Kansanlähetys ei palkkaa saman sukupuolen parisuhteessa elävää työhönsä. Uutissivusto kysyi myös muiden kirkon lähetysjärjestöjen kannat.

Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys on Kansanlähetyksen linjoilla. He eivät palkkaisi parisuhteessa samaa sukupuolta olevan kanssa elävää työhönsä, kertoo Sleyn toiminnanjohtaja Lasse Nikkarikoski. Varsinaista linjausta ei ole tehty, mutta Nikkarikoski sanoo nojaavansa Raamattuun.

Nikkarikoski tosin toteaa, että Sleyllä on harvoin julkista hakua ja samaa sanoo Sleyn ruotsinkielisen sisarjärjestön lähetysjohtaja Brita Jern. Jern arvelee, että Slefin hallitus voisi rekrytoinnissa kysyä, onko henkilö homoparisuhteessa. Jos henkilö tulee pitempiaikaiseen työsuhteeseen, homoparisuhde on ainakin silloin rekrytointiin vaikuttava tekijä, Jern uskoo. Hänkin viittaa perusteluissa Raamatun kantoihin.

Sanansaattajien lähetysjohtajan Juha Auvisen vastaus jättää tarkentamisen varaa.

– Meillä ratkaisevat ammatilliset kriteerit ja se, että ihminen pystyy sitoutumaan tavoitteisiimme. Hallitus tekee henkilöstä valinnat näiden kriteerien pohjalta.

Entä jos on tiedossa, että henkilö on samaa sukupuolta olevan kanssa parisuhteessa?

– Kysymys on niin spekulatiivinen, että siihen on mahdoton antaa vastausta tästä vaan. Mutta totta kai me toimimme lain mukaan, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Jos on konkreettinen tilanne käsissä, joudumme arvioimaan sen siinä tilanteessa.

Lähetysyhdistys Kylväjän lähetysjohtaja Pekka Mäkipää kertoo, että parisuhde samaa sukupuolta elävän kanssa vaikuttaisi rekrytointiin.

– Se vaikuttaa, mutta korostan, että rekrytointi on isompi kokonaisuus. Pitää ajatella myös lähetyskenttien näkökulmasta. Ilman muuta, jos lähetämme kentälle, se vaikuttaa. Esikuvallisuus tarkoittaa, että parisuhde on miehen ja naisen välinen avioliitto, Mäkipää sanoo.

Suomen Lähetysseuran kotimaantyön johtaja Markku Laine uskoo, että järjestön ulkomaisen työn osalta parisuhde samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa voisi olla rekrytointia heikentävä tekijä. Tämä taas johtuu siitä, että henkilön työhön ottaminen on yhteistyökirkon päätös. Sen sijaan kotimaisessa työssä se ei Laineen mukaan voi estää työllistämistä. Lakia ei voi rikkoa. Rekrytoinnissa ei kysytä, millaisessa parisuhteessa työnhakijat elävät.

– Enemmän vaikuttavat muut tekijät, tämä asia ei voi olla ratkaisuperuste työsuhdetta puntaroitaessa, Laine sanoo.

Lähetysseuran ulkomaantyön johtaja Rolf Steffansson selventää, että ulkomaan työntekijät toimivat suoraan yhteistyökumppanin alaisuudessa. Koska kumppanin pitää hyväksyä lähetystyöntekijä, homoparisuhteessa eläminen voisi nousta rekrytointiin vaikuttavaksi tekijäksi. Steffansson sanoo, ettei Lähetysseura kysy ulkomaan työhönkään rekrytoitaessa henkilön parisuhteesta. Hän kuitenkin toivoo, että työnhakijat olisivat avoimia asiassa. Tämä taas johtuu hänen mukaansa siitä, että joissakin maissa homoparisuhteessa eläminen voisi koitua vaaraksi työntekijälle.

Suomen Pipliaseuran pääsihteeri Markku Kotila kertoo, ettei parisuhde samaa sukupuolta olevan kanssa ole kriteeri järjestön työntekijävalinnoissa. Seuralla on työntekijöitä vain kotimaassa.

Lue myös: Kansanlähetys:
Emme palkkaa homosuhteessa eläviä

Professori: Kansanlähetyksen linja on syrjintää

Edellinen artikkeliJohanna Korhonen: ”Toimittaja, älä hyysää fundamentalistia”
Seuraava artikkeliPiispat eivät ole koskaan vierailleet Uutisvuodossa

Ei näytettäviä viestejä