Uutisessee: Pelko pesiytyi 
Egyptin kristittyjen
 arkeen

Kesäkuun kuudentena alkanut muslimien paastokuukausi Ramadan on aikaa, jolloin paastoavien muslimien tunteet kuohahtavat helposti, etenkin kun paasto osuu vuoden kuumimpaan aikaan. Pyhä kuukausi nostattaa uskonnollisia tunteita, mikä saattaa ilmetä vihanleimauksina kristittyjä kohtaan. Toisaalta moni muslimi todella yrittää parhaansa mukaan elää mahdollisimman hyvää ja kunniallista elämää paastokuukauden aikana.

Toukokuun lopussa Egyptin kristittyjä järkytti Minyan maakunnassa sattunut tapaus, jossa joukko muslimeja repi vaatteita 70-vuotiaalta naiselta ja raahasi naista kadulla. Samassa yhteydessä seitsemän kristittyjen omistamaa taloa yritettiin polttaa. Karaman kylän muslimien viha roihahti siitä, että naisen pojan huhuttiin seurustelevan muslimitytön kanssa.

Seurustelu ei Egyptissä etenkään maaseudulla tarkoita samaa kuin länsimaisessa yhteiskunnassa. Edelleen on yleistä, ettei aviopari tapaa toisiaan kahden kesken ennen hääyötään. Egyptissä musliminaisen ei ole mahdollista avioitua kristityn miehen kanssa, ellei mies käänny muslimiksi. Muslimimies sen sijaan voi avioitua kristityn naisen kanssa. Kristittyjen yhteisössä muslimipuolisoja ei hyväksytä naisella eikä miehellä.

Monessa muslimiperheessä ajatus musliminaisen kristitystä puolisosta on niin mahdoton, että naista voitaisiin suvun hiljaisella hyväksynnällä rangaista jopa kuolemalla. Jos egyptiläisnainen haluaa valita elämän eriuskoisen puolisona, hän joutuu varautumaan parhaimmassakin tapauksessa siihen, että koko suku hylkää hänet ja alkaa käyttäytyä kuin häntä ei olisi olemassakaan. Egyptiläisille suku ja perhe ovat elämän tärkeimpiä asioita, joten perheyhteisön ulkopuolelle sulkeminen on pahin mahdollinen häpeärangaistus.

Egyptin noin 95 miljoonasta asukkaasta noin kymmenen prosenttia on kristittyjä, joista valtaosa ortodokseja. Egyptin kristityistä käytetään yleisnimeä koptit, joka useimmiten viittaa koptiortodoksikirkkoon, mutta koptikristitty voi olla myös katolinen tai evankelinen, jotka ovat pieniä ryhmiä Egyptissä. Egyptin ortodoksikirkko on vanhin kristitty kirkkokunta ja Lähi-idän suurin kristitty yhteisö. Periaatteessa kristityillä on Egyptissä samat oikeudet kuin valtaväestöllä muslimeilla, mutta käytännössä monet kristityt kohtaavat syrjintää tai simputusta etenkin viranomaisasioinnissa.

Egyptissä usein henkilön nimi sekä naisten kohdalla vaatetus kertoo uskonnon. Uskonto ei myöskään ole yksityisasia vaan henkilöllisyystodistuksessa oleva tieto.

Islamistipresidentti Mohammed Mursin syrjäyttämisestä, kesästä 2013 lähtien, Egyptin kristittyjen ja muslimien välit ovat kiristyneet entisestään. Egyptin ortodoksikirkon johtaja paavi Tawadros II seisoi silloisen armeijan maavoimien komentajan ja nykyisen presidentin Abdel Fattah Al Sisin rinnalla tämän ilmoittaessa Mursin syrjäyttämisestä. Tästä Mursin kannattajat syyttävät kristittyjä ja oikeuttavat sillä iskunsa kristittyjä ja heidän omaisuuttaan vastaan.

Minyan välikohtauksen jälkeen sosiaalisessa mediassa on keskusteltu kiivaasti äärikonservatiivista islamin tulkintaa edustavien salafistien osuudesta kristityn naisen häpäisyyn ja muihin hyökkäyksiin kristittyjä kohtaan.

Kristittyjen muuttoliike etenkin Yhdysvaltoihin ja Kanadaan voimistui jo tammikuun 2011 vallankumouksen jälkeen. Pelkästään Yhdysvalloissa on satoja koptiortodoksiseurakuntia. International Business Times -sanomalehden tämän vuoden maaliskuussa haastattelemien asiantuntijoiden mukaan egyptiläisten turvapaikanhakijoiden määrä on kymmenkertaistunut vuodesta 2010.

Moni egyptiläiskristitty ei tunnusta pelkäävänsä, koska kunnon kristityn ei ole syytä pelätä väkivaltaa tai kuolemaa uskonsa vuoksi. Käytännössä kristityt ovat kuitenkin koko ajan varuillaan. Väkivaltaisia iskuja joutuvat pelkäämään eniten köyhimmät kristityt, joilla ei ole mahdollisuutta edes haaveilla ulkomaille muutosta.

Kuva: Päivi Arvonen. Makarin maatila on hyvä esimerkki arjen rinnakkainelosta. Tila on kristittyjen omistuksessa, mutta valtaosa työntekijöistä on muslimeja.

Lue myös:

Eksodus on alkanut – Kristityt lähtevät uskon syntysijoilta

Edellinen artikkeliPaavalin kirkko muuttuu jättimäiseksi EM-kisastudioksi
Seuraava artikkeli”Saunassa saa pysähtyä”

Ei näytettäviä viestejä