Uskonnon oppikirjoissa karkeita virheitä ortodoksisuudesta

SOOLI_ry

Suomen Ortodoksisten Opettajien liitto on huolissaan koulujen oppikirjoissa yhä esiintyvistä ortodoksista uskontoa koskevista virheellisistä tiedoista.

SOOLi ry:n puheenjohtaja Sirpa Okulov arvelee virheellisten tietojen johtuneen siitä, että aiemmin kirjoihin tulleet asiat esiteltiin vain kirjoittajan näkökulmasta.

– Nykyisin tekstit luetutetaan myös kirkon edustajilla ja samalla tarkistetaan, ovatko tiedot kohdallaan, hän toteaa.

Siitä huolimatta virheellisestä informaatiosta ei ole päästy eroon vielä tänäkään päivänä.

– Etenkin ala-asteen historian kirjoissa on ortodoksisen kirkon historiaa usein esitelty niin, että se on syntynyt vuonna 1054, kun kirkko on jakaantunut. Toinen yleinen virhe on, että ortodoksisena ristinä esitetään pelkästään slaavilainen poikkipuuristi, Okulov sanoo.

”Ei yhtään kuvaa suomalaisesta kirkosta”

Sokolov on käynyt läpi lähinnä luterilaisessa uskonnonopetuksessa käytettäviä oppikirjoja, mutta kertoo törmänneensä virheellisyyksiin myös muslimien käyttöön tarkoitetussa, opetushallinnon toimesta tehdyssä oppikirjassa.

– Kirjassa kerrotaan, ettei kristinusko ole monoteistinen vaan monijumalainen kolminaisuusoppinsa takia, Okulov kertoo.

Sokolovin mukaan vielä ortodoksejakin enemmän ovat virheitä oppikirjoista löytäneet kuitenkin katolisen kirkon edustajat.

– Lukiessamme erästä oppikirjaa heidän kanssaan he totesivat, että virheellisyyksiä on tavattoman paljon ja toivoivat, että kirja poistuisi kokonaan markkinoilta. Katolisen kirkon näkökulma kirjassa oli kovin vinoutunut, Okulov kertoo ja muistelee, että samaisessa ylä-asteelle tarkoitetussa opuksessa Suomen ortodoksinen kirkko oli esitetty lähinnä venäläistä alkuperää edustavaksi.

– Kaikki kuvat olivat Venäjältä ja niissä ihmiset olivat kirkossa huivi päässään. Kirjassa ei ollut yhtään kuvaa suomalaisesta kirkosta, Okulov harmittelee.

Suomen Ortodoksisten Opettajien liitto juhli hiljattain 60. vuottaan Kuopiossa. Liittoon kuuluu ortodoksisen uskonnon aineenopettajien lisäksi luokanopettajia ja muita aineenopettajia.

Edellinen artikkeliSuomessa perustettu Facebook-sivusto Nadarkhanin puolesta
Seuraava artikkeliKuopioon ensimmäinen virallinen piispaehdokas

Ei näytettäviä viestejä