Työntekijät saivat uudet ohjeet turvallisen seurakunnan rakentamiseen – huomio laajenee fyysisestä turvallisuudesta puhetapaan

Uusi, lähes satasivuinen Suomen evankelis-luterilaisen kirkon julkaisu Turvallinen seurakunta kokoaa ensi kertaa yksiin kansiin pohdinnat ja ohjeistukset, jotka liittyvät seurakuntien fyysiseen, henkiseen, hengelliseen, sosiaaliseen, emotionaaliseen ja seksuaaliseen turvallisuuteen.

Asiakirjan kokoamisesta ja toimittamisesta vastannut Kirkon kasvatus ja perheasiat -yksikön asiantuntija Heli Pruuki painottaa erityisesti uuden turvallisuusajattelun kokonaisvaltaisuutta. Kirkon edelliset, 2000-luvun alkupuolelta peräisin olleet turvallisuusohjeet keskittyivät fyysiseen turvallisuuteen ja teknisiin seikkoihin.

– Nämä osiot on nyt nykyaikaistettu ja niiden osalta on lisätty paikallista harkinnan varaa. Aiemmin suosituksia on luettu vähän kuin lakia, mikä on saattanut joissain tilanteissa vaikeuttaa hyvää toimintaa, Pruuki sanoo.

Hänen mukaansa aivan uutta julkaisussa on kokonaisvaltainen turvallisuusajattelu.

– Seurakunnista halutaan rakentaa näiden suositusten avulla yhä enemmän kaikki ihmiset sisäänsä sulkevia yhteisöjä. Turvallisuus on ikään kuin silmälasit, joiden läpi katsotaan seurakunnan toimintaa kaikilla tasoilla.

Julkaisun tavoitteena on saada kirkon työntekijät pohtimaan, miten kokonaisvaltainen turvallisuus toteutuu heidän työssään ja seurakunnassaan. Huomiota kiinnitetään muun muassa tapaan puhua. Turvallisessa seurakuntayhteisössä kaikki ovat julkaisun mukaan yhdessä samalla viivalla sekä ihmisinä että Jumalan edessä. Mitään ihmisryhmää tai ketään yksittäistä henkilöä ei saa puheen tasolla tai muilla tavoilla torjua.

– Seurakuntayhteisöjen turvallisuuden aktiivinen rakentaminen on myös hengellisyyden rakentamista. Ilmapiiri kertoo ja saarnaa jo itsessään Jumalasta, Pruuki sanoo.

Asiakirjassa rohkaistaan myös käytännön esimerkein puuttumaan epäasialliseen käytökseen. Sieltä löytyvät muun muassa selkeät, yhteiset toimintaohjeet liittyen seksuaaliseen häirintään. Konkreettisia neuvoja annetaan myös tilanteisiin, joihin liittyy väkivallan uhkaa.

Pruukin mukaan asiakirja on jokaiselle seurakunnan työntekijälle tarkoitettu työväline ja muistilista.

Kritiikkiä: Eikö tuomiosunnuntaina saa saarnata tuomiosta?

Kirkon työntekijöiden suljetussa sosiaalisen median ryhmässä on tartuttu asiakirjan yksittäiseen lauseeseen, joka koskee hengellistä turvallisuutta. Asiakirjan mukaan ”jumalanpalveluksissa ja kirkollisissa toimituksissa on tärkeää toimia sensitiivisellä otteella ja välttää kaikkea sellaista puhetta, joista voi kuulla hylkäämistä, tuomiota ja torjutuksi tulemista”.

Tästä on vedetty johtopäätöksiä, joiden mukaan tuomiosunnuntaina ei saisi enää saarnata tuomiosta ja helvetistä ja siitä, miten Kristus niistä ihmisen pelastaa. Heli Pruukin mukaan kyse on väärinymmärryksestä ja virhetulkinnasta.

– Kyllä Raamattua voidaan edelleen lukea seurakunnissa niin kuin se on kirjoitettu. Asiakirjan hengen mukaista on pohtia, puhummeko tuomiosta ja pelastuksesta niin, että puhe koskee kaikkia tasapuolisesti. Asiakirjan muotoilussa on kyse puhetavasta, ei sisällöstä.

Pruukin mukaan yksittäiseen virkkeeseen takertuminen turhentaa laajan ja isolla työllä aikaan saadun asiakirjan.

– Siihen kannattaa tutustua ennakkoluulottomasti. Vaikka lukija olisi jostakin yksittäisestä asiasta eri mieltä, hän voi kokea monet muut kohdat hyödyllisiksi, Pruuki sanoo.

Heli Pruuki toimitti myös Kirjapajan aiemmin tänä vuonna julkaiseman teoksen 
Kaunis ihminen. Sukupuolisuuden ja seksuaalisuuden 
kohtaaminen seurakunnissa. Senkin keskiössä on ajatus siitä, että seurakunnan pitää olla turvallinen tila kaikille.

Turvallinen seurakunta -ohjeistus hyväksyttiin kirkkohallituksen täysistunnossa tällä viikolla. Muiden kuin lakiin kirjattujen asioiden osalta asiakirjalla on suositusluonne.

Kuva: Olli Seppälä

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliEspoon hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä
Seuraava artikkeliMikkelin hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä

Ei näytettäviä viestejä