Tutustu, älä vihaa – Maailmanpyörässä-laulut vievät uskontojen ja kulttuurien maailmaan

Finlaysonin kirkossa Tampereella kantaesitettiin neljä Maailmanpyörässä -runokirjan runoista sävellettyä laulua. Kuva: Jukka Granström

Suhinaa, kopahduksia ja lintujen liverrystä. Viidakon äänet alkavat vallata alaa Finlaysonin kirkossa Tampereella. Penkeissä ei kuitenkaan istu viidakon asukkeja, vaan Kamarikuoro Eternitas, joka äänimaailmaa tuottaa. Maailmanpyörässä-esitys on alkanut.

Puolituntinen esitys vie katsojan uskontojen ja kulttuurien maailmaan. Lauluissa vieraillaan niin kirkossa, moskeijassa ja synagogassa kuin papan haudalla ja temppelissä buddhaa tervehtimässä. Välillä leivotaan baklavaa ja mietitään mitä tärkeitä tavaroita matkalaukkuun kannattaa pakata. Puolikuu ainakin, kynttilänjalka ja äidin syli. Vauhdikkaiden juhlien jälkeen lepäillään, ollaan hiljaa ja kuunnellaan.

Laulujen tunnelma vaihtelee leppoisasta ja hartaasta riehakkaaseen. Osallistava esitys saa katsojan pyllyn ylös penkistä ja liikkumaan ympäri kirkkotilaa. Pääsipä yleisö myös soittamaan marakasseilla ja rytmikapuloilla.

Maailmanpyörässä-esitys koostuu samannimisen runokirjan runoista, joista neljä on sävelletty esitystä varten. Vuonna 2022 julkaistun teoksen lastenrunot käsittelevät uskontoja ja kulttuuria lasten kokemusmaailmassa. Sävelletyt runot saivat kantaesityksensä perjantaina päiväkotiryhmille suunnatussa esityksessä. Lauantaina Finlaysonin kirkkoon kutsuttiin kaikkia perheitä.

Osallistava esitys, jota vetivät Päivi Aumala STEP-koulutuksesta ja Ilkka Tahvanainen Kirkkohallituksesta, liikutti katsojia eri puolille kirkkosalia. Kuva: Jukka Granström.

MAAILMANPYÖRÄSSÄ -LAULUT on suunnattu erityisesti varhaiskasvatukseen ja katsomuskasvatuksen avuksi, kertoo asiantuntija Ilkka Tahvanainen Kirkkohallituksesta.

– Polarisoituneessa ilmapiirissä aihe on ajankohtainen. Esitys luo turvallista tilaa ilmentää omaa identiteettiä ja osoittaa kiinnostusta muita kulttuureita kohtaan.

Varhaiskasvatuksen opettaja Kaisa Harju ja kanttori Risto Eskola kiittelivät toteutusta perjantaina kantaesityksen jälkeen. Harju on yksi kirjan runoilijoista ja Eskola on yhdessä Sini Nikun kanssa säveltänyt esityksen neljä runoa.

– Teksti elää ihan eri tavalla, kun se saa sävelen ja kun sen kuulee esitettynä. Konsertti oli ihana, hauska, osallistava ja pirteä, Harju sanoo.

Eskola kertoo olleensa itsekin ”ihan fiiliksissä” katsoessaan päiväkotiryhmille suunnattua esitystä.

– Oli tosi hauska haaste keksiä sävel näihin runoihin, että saa sen tunnelman esiin.

Kirkkohallituksen asiantuntija Ilkka Tahvanainen järjesti grillijuhlat. Kuva: Jukka Granström

Esityksessä mukana ollutta Kamarikuoro Eternitasta johtanut Maiju Helin kertoo aikuistenkin innostuneen, kun he saivat esitettävän laulun nähtäväksi. Kuoro esitti Harjun sanoittaman ja Eskolan säveltämän runon Kuule.

Helinin mukaan merkityksellisintä projektissa oli nimenomaan katsomuskasvatuksellisuus.

– Se, että kaikki lapset ja aikuiset katsomuksesta huolimatta voivat osallistua. Kuten tuossa runossa sanottiinkin, opitaan tuntemaan toisia eikä vihata.

Nyt sävelletyt laulut tulevat Ilkka Tahvanaisen mukaan jakoon videoina ja nuotteina. Kirkon juhlien esitys mallintaa sitä, miten katsomuskasvatusta voi tehdä musiikin kautta.

– Meiltä on puuttunut lastenlaulut, joiden sisältönä olisivat katsomukset ja kulttuuri.

Maiju Helin johti Kamarikuoro Eternitasta. Kuva: Jukka Granström
Maiju Helin johti Kamarikuoro Eternitasta. Kuva: Jukka Granström
Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSuomen resilienssi perustuu varautumiseen – varautuminen alkaa lähimmäisestä huolehtimisesta
Seuraava artikkeliNuoret eivät saa valtaa, jos aikuiset eivät uskalla luovuttaa sitä

Ei näytettäviä viestejä