Tutkijat: Anarkistien pyrkimykset väkivaltaan ja PS-kannatuksen lasku kertovat demokratian kriisistä

Poliisiammattikorkeakoulun tutkijat Kari Laitinen ja Pirjo Jukarainen
kirjoittavat turvattomuuden tunteen lisääntymisestä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Kehitys liittyy tutkijoiden mukaan erityisesti Euroopan pakolaiskriisiin, sen näkyviin lieveilmiöihin – etnisten ja uskonnollisten ryhmien välisiin yhteenottoihin, omaisuusrikoksiin, seksuaaliseen väkivaltaan ja häirintään – ja yleiseen yhteiskunnalliseen epävarmuuteen. Pariisin terrori-iskut ja kansainvälinen poliittisesti jännittynyt tilanne ovat voimistaneet turvattomuutta.

Tutkijoiden mukaan maahanmuuton kasvuun liittyviä turvallisuuskysymyksiä on julkisessa keskustelussa käsitelty pintapuolisesti ja jopa vähätellen. Erikoisimpia sävyjä keskustelussa on heidän mielestään edustanut suomalaisten ja suomalaisen yhteiskunnan syyllistäminen turvapaikanhakijoiden jo tekemistä tai tulevista rikoksista.

Anarkistien pyrkimykset vaientaa kansallismielisten mielenosoitus itsenäisyyspäivänä väkivallan keinoin ja maahanmuuttokriittisen perussuomalaisen puolueen kannatuksen lasku kertovat Laitisen ja Jukaraisen arvion mukaan demokratian kriisistä.

Tutkijoiden tekstissä viitataan myös asiantuntija-arvioihin siitä, että Suomessa maahanmuuttajien liika hoivaaminen, viranomaislähtöinen kotouttaminen ja vastikkeeton sosiaaliturva ovat vieneet monelta toimintakyvyn ja motivaation menestyä yhteiskunnassa.

Tutkijat korostavat kuitenkin, että lähes satavuotiaan Suomen saavutuksista kuten koulutuksesta, naisten ja lasten asemasta, tasa-arvosta, seksuaali- ja uskonnonvapaudesta ja ennen kaikkea arvoperustastamme on syytä olla ylpeä.

Kari Laitinen ja Pirjo Jukarainen vaativat kirjoituksessaan, että turvattomuuden tunteen taustatekijöistä ja maahanmuuton lieveilmiöistä tulisi Suomessa kiireesti käydä kriittistä, toisia kunnioittavaan dialogiin pyrkivää ja tosiasiat tunnistavaa poliittista keskustelua.

Suomalaisten keskuudessa kärjistyneen yhteiskunnallisen vastakkainasettelun nostaa esiin blogissaan myös valtakunnansyyttäjä Martti Nissinen. ”Maahanmuuton tilanne on aiheuttanut uutta vastakkainasettelua suomalaisten välille. Leimakirveet heiluvat. Nyt meidät on näköjään jaettu rasisteihin ja suvakkeihin”, Nissinen kirjoittaa.

Edellinen artikkeliFilippiineillä tehtiin gospelkuoroennätys
Seuraava artikkeliLähetysseura vähentää kulujaan ensi vuonna

Ei näytettäviä viestejä