Tutkijalta analyysi kolmen gallupin tuloksista

Suomessa on tehty hiljattain kolmekin mielenkiintoista gallupia.
Yle uutiset

selvitti juuri tuoreet eurovaalikannatuslukemat,
Suomen Kuvalehti
kysyi suomalaisten Nato-kantoja ja
HS
Sdp:n puheenjohtajakisan kannatuslukuja. Politiikan tutkija Rauli Mickelsson Turun yliopistosta tulkitsee Kotimaa24:lle lukuja.

Kokoomus otti aimo harppauksen ylöspäin tuoreessa Ylen eurovaaligallupissa. Mickelsson arvelee tämän johtuvan siitä, että Kokoomus on korostetusti europuolue. Vasemmisto ei ole juuri päässyt eurokeskustelussa esiin. Demarit ja perussuomalaiset eivät ole Mickelssonin mukaan onnistuneet tarjoamaan vaihtoehtoja.

Huomattava on kuitenkin, että perussuomalaiset ja SDP:kin nostivat hiukan kannatuslukujaan.

Kokoomuksen kannatus on nyt 23,8 prosenttia. Suuri gallup-lasku oli isoista puolueista keskustalla, jonka kannatus on nyt 18,1 prosenttia. Laskua on peräti 3,6 prosenttiyksikköä.

Mickelsson uskoo, että keskustan ehdokkaiden kantojen suuri kirjavuus selittää asiaa.

– Rehnin äänet saattaa mennä Väyryselle ja päinvastoin.

Suomen Kuvalehti puolestaan selvitti, että maaliskuussa Naton kannatus harppasi neljä prosenttiyksikköä 22 prosenttiin. Mickelsson näkee tällä osayhteyttä suurin piirtein vastaavan aikaan tapahtuneen Kokoomuksen kannatuksen nousun kanssa. Kokoomus kannattaa Natoa.

– Konservatiivien kannatus kasvaa kun on turvattomammat olot, Mickelsson sanoo ja viittaa Krimin kriisiin.

Helsingin Sanomat selvitteli Sdp:n puoluekokousedustajilta puheenjohtajakantaa. Jutta Urpilaisen haastaja Antti Rinne sai 45 prosentin kannatuksen. Urpilaisen kannatus on 31 prosenttia. Kyselyyn vastasi 70 prosenttia 500 puoluekokousedustajasta. Moni ei siis ole vielä päättänyt kantaansa.

Rinne on juuri julkaissut niin sanotut teesinsä Sdp:n puolueväelle.

– Uskon, että saattaa tulla aivan erinomainen keskustelu teeseistä ja sitä kautta se homma sitten ratkeaa. Saa nähdä, tulee jännä kamppailu, Mickelsson sanoo.

Rinne on myös aivan vastikään ilmoittanut, että hän on tarvittaessa käytettävissä myös valtiovarainministeriksi, jos hän voittaisi puheenjohtajakisan. Kannasta oli vallinnut epätietoisuus.

– Aika yllätyksellinen ratkaisu olisi, jos puheenjohtaja ei olisi hallituksen jäsen, nykyisin se on melkein sääntö.

Jos Rinteesta tulisi puheenjohtaja, olisiko perussuomalaisilla aihetta pelätä häntä?

– Kyllä. Onhan Rinne teollisuusmies, joita on perussuomalaisissa kanssa – niin kuin uusi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström.

Edellinen artikkeliNäin ortodoksisessa kirkossa opetetaan abortista
Seuraava artikkeliKirkkoherra: Lampetit eivät arvokkaita

Ei näytettäviä viestejä