Tutkija lestadiolaisesta naispapista: Tämä on historiaa!

Se on historiaa! Näin toteaa lestadiolaisuuden asiantuntija, filosofian tohtori Seppo Lohi kuulleessaan Kotimaa24:ltä, että kirkkoon vihitään ensimmäinen vanhoillislestadiolainen nainen papiksi.

Tutkija Seppo Lohi, mitä tulevan teologian maisterin, FM Mari Leppäsen pappisvihkimys 4.3.2012 tarkoittaa vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä?

– Se ei ole mikään salaisuus, että vanhoillislestadiolaisuudessa ei hyväksytä naispappeutta. Sitä pidetään harhaoppina. Vanhoillislestadiolaiset kuitenkin, kun on kyseessä kirkon virka, toimivat yhteistyössä naispappien kanssa. Rauhanyhdistyksissä naispapit he eivät saarnaa, mutta he voivat tuoda sinne seurakunnan tervehdyksen. Tämä perusasetelma ei muutu, vaikka vanhoillislestadiolainen naispuolinen henkilö vihityttää itsensä papiksi. Se ei muuta vanhoillislestadiolaisten käsitystä siitä, että naispappeus on Raamatun valossa nähty harhaopiksi.

Millaisia seurauksia liikkeen puolelta voisi olla papipksi vihittävälle Mari Leppäselle. Lohi painottaa, että hän kommentoi asiaa nimenomaan tutkijana.

– Tämä tosiasia ja tausta huomioon ottaen luulen niin, että Mari Leppänen lataa kyllä päälleen aikamoisen paineen suhteessa vanhoillislestadiolaisuuteen. Hän osoittaa, että hänellä on eri käsitys naispappeudesta kuin vanhoillislestadiolaisten käsitys on. Mitä siitä seuraa, ei ole minun tehtävä arvioida tutkijana. Arvioin, että tämä ei jää tähän.

Voidaanko hänet jopa erottaa liikkeestä?

– En halua käyttää näin radikaaleja termejä, mutta kyllä tämä ilman muuta johtaa keskusteluihin ja hän joutuu kyllä selittämään ratkaisuaan.

Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen johtokunnan puheenjohtaja Olavi Voittonen ei vielä tässä vaiheessa kommentoi Mari Leppäsen tulevaa pappisvihkimystä.

– En tunne vielä riittävästi Leppäsen ratkaisuja.

Hän ei kommentoi myöskään sitä, aikooko hän olla Leppäseen yhteydessä tai miten vanhoillislestadiolaiset suhtautuvat asiaan.

Lue uutinen Mari Leppäsen pappisvihkimyksestä: Kirkkoon ensimmäinen vanhoillislestadiolainen naispappi

Lue myös: Vihittiinkö ensimmäinen vanhoillislestadiolainen naispappi sittenkin jo 1988?

Edellinen artikkeliMinisteri: Ehtoollisviinin tarjoaminen alaikäisille ristiriidassa alkoholilain kanssa
Seuraava artikkeliPresidenttiehdokkaat ahkeria lehtien lukijoita

Ei näytettäviä viestejä