Turkulainen gospel-kuoro esiintyi New Yorkissa − Sai hyvät arviot

Turun Mikaelinseurakunnan Aboa Gospel -kuoro esiintyi tammikuussa New Yorkin Carnegie Hallissa. Matka antoi kuorolaisille unohtumattomia kokemuksia.

New Yorkiin lähti vuoden alkupuolella 45 laulajaa eli suurin osa noin 60 hengen kuorosta. Kuoron matka koostui perillä parista harjoituspäivästä ja esityksestä tammikuun puolivälissä.

Carnegie Hallin konsertissa Aboa Gospelin kanssa esiintyi useita muita kuoroja eri puolilta maailmaa. Teoksena oli sir Karl Jenkinsin
Requiem, jonka Aboa Gospel esitti myös viime keväänä Turussa Mikaelinkirkossa. Konsertin jälkimmäisellä puoliskolla esitettiin Jenkinsin koskettava Cantata Memoria -teos.

”Säveltäjän kohtaaminen oli kuin yhteistyötä Sibeliuksen kanssa”

Karl Jenkins on kansainvälisesti arvostettu säveltäjä, ja kuoroon teki erityisen vaikutuksen yhteistyö hänen kanssaan.

− Jenkins oli mukana harjoituksissa ja konsertissa. tilanne tuntui siltä kuin olisi Sibeliuksen aikana saanut tehdä työtä Sibeliuksen kanssa, kertoo kanttori ja kuoronjohtaja Silvia Koski.

Jenkins on Koskelle tärkeä idoli. Kohtaamisesta hän sai paljon inspiraatiota omaan työhönsä ja tulevaan sävellysprojektiin. Kuoro antoi säveltäjälle lahjan, jossa oli muistoja Suomesta ja Turusta.

− Kuoromme sai myös New Yorkissa runsaasti positiivista palautetta. Saimme myös avoimen kutsun esiintyä jatkossakin Carnegie Hallissa, Koski kertoo.

Konserttia oli kuuntelemassa lähes 3 000 ihmistä, ja se sai Kosken mukaan hyvät arviot New Yorkin kulttuuritoimituksista.

Matka kehitti yhteishenkeä ja toi tunnettuutta

Kuorolaisista monikaan ei ollut käynyt ennen New Yorkissa. Aboa Gospel laulaa pääasiassa afroamerikkalaista gospelia, ja konsertin jälkeisenä päivänä osa porukasta kävi maailmankuulun Harlem Gospel -kuoron konsertissa. Tämä oli unohtumaton kokemus.

Koski kertoo, että hyvä yhteishenki on asia, jota kehutaan Aboa Gospelista usein. Matka vahvisti yhteishenkeä entisestään.

− Yhteiset kokemukset, onnistumiset ja ajatusten avartuminen vaikuttavat paljon. Matkan anti näkyy varmasti myöhemmin seurakunnan ja kuoron toiminnassa, Koski jatkaa.

Vaikka matkan järjestämisessä on suuri työ, pitää Kosken mukaan välillä olla jotain erityistä, jotta kuoro kehittyy.

− Oli hienoa huomata, että muualla toimitaan samoin kuin meillä. Myös oma muusikkous sai matkasta tukea, Koski kertoo.

Reissu on herättänyt Turussa kiinnostusta, ja seurakunta sekä kuoro ovat saaneet huomiota ja tulleet ihmisille tutummiksi.

Kuoro ei kuitenkaan etsi julkisuutta ja menestystä. Aboa Gospel löydettiin New Yorkiin kuoron nettisivujen ja ääninäytteiden kautta. Kuoro keskittyy seurakunnan tilaisuuksiin, mutta Kosken mukaan kontaktit kannattaa aina pitää auki.

Kerran elämässä -kokemus

Myös kuorolaiset Sabrina Hievanen ja Sini-Maaria Kataja kokivat matkan onnistuneeksi. Heistä oli hienoa tavata Karl Jenkins, johon he olivat aiemmin tutustuneet musiikin kautta. Myös taitavan ja huumorintajuisen kapellimestari Jonathan Griffithin ohjaukseen oli mukavaa osallistua. Kapellimestari esitti kuorolle kutsun esiintyä kesällä Barcelonassa.

Ensimmäinen kerta New Yorkissa teki vaikutuksen molempiin kuorolaisiin.

− Meillä oli huikea ohjelma. Oli hienoa päästä esiintymään näin legendaariseen paikkaan, Hievanen kertoo.

Matkassa oli upeaa yhdessä tekeminen ja tutustuminen muihin kuoroihin. Laulajia oli useita satoja eri puolilta maailmaa. Kuorolaiset tutustuivat myös omiin kuorokavereihin aiempaa paremmin.

− Tämä oli ainutlaatuinen kerran elämässä -kokemus, Kataja tiivistää.

Lue myös:

Arkistojuttu: Silvia Koski: ”Kuoronjohtajan on uskottava asiaansa”

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Edellinen artikkeliListauksessa kirkolliset Facebook-ryhmät
Seuraava artikkeliTeologia.fi: Suomen juutalaiset ja tataarit taistelivat Suomen puolesta

Ei näytettäviä viestejä