Toimimalla Emmauksessa voi auttaa muita ja itseään

Kirpputoreistaan tunnettu Emmaus Helsinki juhlii ensi vuonna 50-vuotista taivaltaan. Emmaus on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansainvälinen liike, jonka tehtävänä on auttaa kärsiviä ja edistää oikeudenmukaisuutta ja rauhaa.

Sen perusti Ranskassa vuonna 1949 pappi Abbé Pierre. Hän vieraili ensimmäisen kerran Suomessa vuonna 1966. Samana vuonna perustettiin Emmauksen lumpunkerääjien kannatusyhdistys, jonka nimi muutettiin myöhemmin Emmaus Ystäviksi. Nykyinen nimi on Emmaus Helsinki. Yhdistyksellä on kirpputorit Vallilassa ja Lauttasaaressa.

– Juhlavuoden aikana haluamme lisätä Emmauksen ja sen ajamien asioiden näkyvyyttä Suomessa. Vaikka Emmaus on hyvin tunnettu esimerkiksi Ranskassa, emme täällä pääkaupunkiseudulla ole onnistuneet saamaan toiminnallemme niin paljon näkyvyyttä kuin se olisi ansainnut, sanoo Emmaus Helsingin hallituksen puheenjohtaja Helka Ahava
Kotimaa24:lle.

Emmaus Helsinki pyrkii vuoden aikana osallistumaan ravintolapäiviin ja kaupunginosatapahtumiin kuten Kallio kukkii ja Arabian katufestivaali.

– Toivomme pääsevämme keskustelemaan sosiaalifoorumissa tämän päivän köyhyydestä Suomessa ja maailmassa. Toivomme, että juhlavuoden tapahtumat lujittavat myös yhteyksiämme kotimaisiin kumppaneihin, kertoo Emmaus Helsingin toiminnanjohtaja Anu Hyle.

Yhteistyötä lukuisten järjestöjen kanssa

Anu Hylen mukaan Emmauksella ei ole sellaista ammattitaitoa ja kontakteja, joita sosiaaliseen työhön erikoistuneilla järjestöillä on.

– Siksi olemme verkostoituneet ja annamme tukemme ensisijaisesti järjestöjen kautta.

Yhteistyökumppaneita ovat esimerkiksi romanikerjäläisten Hirundo-päiväkeskus, entisten vankien elämänmuutosta tukeva Kris, Vailla vakinaista asuntoa ry ja maahanmuuttajanaisten tukijärjestö Monika-Naiset.

– Annamme järjestöille tavara- ja taloudellista tukea, ja meillä on niiden kanssa myös työllistämisyhteistyötä ja yhteisiä tempauksia, Hyle sanoo.

Turvapaikanhakijoiden suuri määrä haastaa myös Emmausta.

– Etsimme tapoja auttaa vaatteiden jakamisen ja taloudellisen tuen lisäksi myös toiminnallisesti, Hyle kertoo.

Hyle viihtyy töissä Emmauksessa, koska sen arvot ovat lähellä hänen omiaan. Emmauksessa autetaan kaikkein heikoimmassa asemassa olevia.

– Tiedän, että Emmauksen kautta apu menee perille. Työyhteisömme on hieman erilainen kuin yleensä, sillä suurin osa on vapaaehtoistyöntekijöitä. On kiva työskennellä mukavien ihmisten kanssa. Myös työtehtävät ovat vaihtelevia ja jokainen päivä on erilainen.

Käytä, korjaa ja kierrätä

Nykyisin Suomessa on kuusi Emmaus-ryhmää, jotka sijaitsevat Helsingin lisäksi Turussa, Jokioisissa ja Tammisaaressa sekä Maarianhaminassa Ahvenanmaalla. Yhdistyksillä on kirpputoritoimintaa, jolla rahoitetaan työtä omilla paikkakunnilla ja ulkomailla. Vaatteiden ja muun tavaran kierrätyksessä liike on ollut edelläkävijä Suomessa. Emmaus-ryhmillä on Suomessa kaikkiaan noin 600 jäsentä. Emmaus Helsingin jäsenmäärä on 175 henkeä.

– Emmauksen kolme koota ovat: käytä, korjaa, kierrätä! Tämän päivän maailmassa on äärimmäisen ajankohtaista oppia elämään sellaista elämää, jonka planeettamme kestää. Se tarkoittaa meidän mielestämme kasvupakosta luopumista ja sen tajuamista, että hyvä elämä ei riipu aineellisesta rikkaudesta, Helka Ahava sanoo.

Nykyisin kierrätysalalla on yhä enemmän toimijoita eli kilpailu on kovaa. Toisaalta tavaroita, kuten vaatteita, kenkiä ja elektroniikkaa, ei enää valmisteta kestämään pitempiaikaista kulutusta ja niiden korjattavuus ja kierrätettävyys on yhä huonompaa. Silti Emmaus on vielä pärjännyt kirpputori- ja kierrätystoiminnassa.

– Nykyään lahjoituksia tulee kasvavana virtana vuoden läpeensä ja tavara on usein lähes käyttämätöntä. Se kertoo eräänlaisen kertakäyttökulttuurin leviämisestä. Vaikka toimintamme rahoitetaan myyntituloilla, olemme Emmauksessa kohtuullisen ja kestävän kulutuksen kannalla, Anu Hyle painottaa.

Tulevaisuudessa nykyisen kaltaisia kirpputoreja ei välttämättä ole. Alaa valtaavat esimerkiksi verkossa toimivat kierrätys- ja myyntifoorumit.

– Uskon, että Emmaus Helsinki tulee toimimaan vielä pitkään, mutta toiminnan rahoituksessa voi tapahtua muutoksia, Hyle sanoo.

– Ne asiat, joita Emmaus ajaa, eli ihmisoikeudet ja tasa-arvo kaikkialla maailmassa sekä kestävä elämäntapa, ovat entistäkin ajankohtaisempia. Siinä mielessä Emmauksella riittää kyllä työsarkaa tulevaisuudessakin, Helka Ahava jatkaa.

Työ auttaa toipumaan

Emmauksessa uskotaan vakaasti työn merkitykseen vaikeuksiin joutuneen ihmisen toipumisessa ja itsetunnon palautumisessa.

– Olemme parina viime vuotena pyrkineet tarjoamaan entistä enemmän tukityöpaikkoja ja kuntouttavaa työtoimintaa vaikeasti työllistyville ihmisille. Vuonna 2015 solmimme sopimuksen Helsingin kaupungin kanssa kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä, Helka Ahava kertoo.

Emmauksella ei ole mahdollisuutta varsinaisesti palkata ihmisiä ja toiminta perustuu ennen kaikkea vapaaehtoisten työpanokseen.

– Olemme kuitenkin halunneet tarjota edes muutamalle vaikeasti työllistyvälle ihmiselle eräänlaisen työelämään paluupolun, jossa työkokeilu Emmauksessa jatkuu palkkatuettuna työnä. Vuoden tai pari Emmauksessa työskenneltyään henkilön valmiudet ja mahdollisuudet siirtyä vapaille työmarkkinoille paranevat. Ongelma on, että yhteiskunnan tuki tällaiselle mallille on vähentymässä, Ahava harmittelee.

Kehitysyhteistyötä kaikkein köyhimpien keskuudessa

Emmaus Helsinki tekee kehitysyhteistyötä esimerkiksi Perussa ja Etelä-Afrikassa. Paikallinen taho vastaa kehitysyhteistyöhankkeiden toteutuksesta ja Emmaus Helsinki osasta rahoitusta.

– Yhteistyökumppanimme kehitysmaissa ovat yleensä paikallisia Emmaus-ryhmiä, joiden kanssa suunnittelemme yhdessä elinkelpoisia hankkeita. Tällä hetkellä kumppaneitamme ovat esimerkiksi Limassa toimiva Cuna Nazareth -säätiö, jolla on köyhimpien perheiden lapsille tarkoitettu päiväkoti sekä Suomen Emmaus-ryhmien tuella rakennettu kierrätyskeskus, Helka Ahava kertoo.

– Etelä-Afrikassa tuemme Cordista, jonka tiilituotanto työllistää paikallisen slummin asukkaita ja zimbabwelaisia pakolaisia ja tarjoaa edullisia rakennusaineita köyhimmille. Euroopassa tuemme muun muassa asunnottomien Emmaus-yhteisöjä Puolassa ja Ukrainassa sekä Liettuassa tapahtuvaa ihmiskaupan vastaista työtä, Ahava jatkaa.

Emmaus Helsinki tukee lähinnä vaateavulla myös kotimaan asunnottomia.

”Emmauksessa korostetaan tasa-arvoa”

Lopuksi Kotimaa24 jututti vielä kahta Emmauksen vapaaehtoista. Sekä Alex Read että Annika Malmberg tutkivat netissä eri järjestöjen nettisivuja etsiessään sopivaa vapaaehtoistyötä ja päätyivät Emmaukseen.

– Olen ollut mukana noin neljä kuukautta. Tulen kerran viikossa illalla tänne Emmaukseen. Testaan ja hinnoittelen sähkölaitteita ja autan muissakin tehtävissä tarpeen mukaan. Täällä voin auttaa omilla taidoillani ja pidän Emmauksen painopisteistä. Apu menee tarvitsijoille, esimerkiksi kodittomille, turvapaikanhakijoille ja lapsille, Read kertoo.

– Olen nyt toista kertaa täällä. Järjestän myymälän vaateosastoja. Emmauksen arvomaailma vastaa omaani. Rahat menevät hyvään tarkoitukseen, vähäosaisten auttamiseen. Minulle on tärkeää, että Emmauksessa korostetaan tasa-arvoa, kertoo Malmberg.

Kuva Emmaus Helsingin kirpputorilta: Esko Jämsä.

Edellinen artikkeli”Sakramentteja ei voida ottaa kirkon käsistä pois”
Seuraava artikkeliHautakynttilän muovikuoret uusiokäyttöön

Ei näytettäviä viestejä