Tilhi – marjojen ystävä

Jumala loi kaikki kauniit marjapensaat ja puut. Osa marjoista alkoi ylikypsinä syksyllä käydä, joten niihin syntyi alkoholia.

Enkelit napsivat joskus näitä luonnonantimia ja tulivat tahtomattaan huppeliin.

– Hupsista, sanoi pieni enkeli.

– Hik, sanoi suuri enkeli.

Jumala ei sellaista menoa kauan katsonut ja kielsi enkeleiltä kaiken ravinnon nauttimisen maan päällä.

Niinpä marjat jäivät puihin.

Siispä Jumala loi marjoja syövät linnut. Tilhelle Jumala antoi maksan, joka polttaa alkoholia kymmenen kertaa nopeammin kuin ihmisen maksa.

Töyhtöpäinen tilhi (Bombycilla garrulus) on yksi helpoiten tunnistettavimpia lintujamme, varsinkin jos pääsee tarkkailemaan sitä lähietäisyydeltä. Pihlajanmarjojen kimpussa ahkeroiva äänekäs tilhiparvi on myös helppo havaita.

Tilhi pesii normaalisti vain Pohjois-Suomen havumetsissä. Kesäisin sitä ei juuri tapaa, mutta syksyisin linnut vaeltavat suurin joukoin ihmisasutusten keskelle, missä on tarjolla pensaisiin ja puihin jääneitä marjoja.

Etelä-Suomessa tilhiä tavataan syys-lokakuun vaihteessa. Huonoina marjavuosina linnut jatkavat muuttoa nopeasti Välimeren maihin ja jopa Kaukasukselle asti. Jos marjoja riittää, tilhiä tavataan Suomessa joulu-helmikuulle asti.

Takaisin Suomeen tilhet palaavat huomaamattomasti maalis–toukokuussa. Lentäessään tilhi pitää hyrisevän kilisevää ääntää.

Tilhen pesimäkannaksi Suomessa on arvioitu 30 000–150 000 paria.

Yöpakkasen huurruttamassa pihlajassa marja-aamiaistaan nauttiva tilhi on hienoimpia näkyjä, mitä luonto tarjoaa. Lintu voi päästää näystä humaltuneen ihmisen melko lähellekin. Kaunis tilhi kirvoittaa katsojassa kiitollisuutta Luomakuntaa kohtaan.

Juttu on julkaistu aikaisemmin Kotimaa-lehdessä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliJeesuksen kastepaikalle kirkko
Seuraava artikkeliRaamattu tuli lastenohjaajille tutuksi

Ei näytettäviä viestejä