Teemu Laajasalo: ”Siinä, että hutkitaan, ennen kuin tutkitaan, on jotakin perkeleellistä”

Helsingin seurakuntayhtymän teettämä ulkopuolinen erityistilintarkastus Helsingin kirkkoherrojen ja yhtymän eräiden viranhaltijoiden luottokorttimaksujen ja matkalaskujen asianmukaisuudesta vuoden 2017 osalta valmistui perjantaina.

Kallion kirkkoherrana vuosina 2013–2017 toimineen Teemu Laajasalon osalta tarkastus koski Laajasalon omasta pyynnöstä myös vuosia 2013–2016.

Laajasalon mielestä koko asian julkisuudessa saama mittakaava on tuntunut kohtuuttomalta.

– Olen omassa asiassani jäävi, mutta olen kokenut tämän pahantahtoisena lähestymisenä. Minusta ykköskärkenä ja tavoitteena ei ole ollut selvittäminen, vaan jollakin tavalla häpäiseminen.

Laajasalon antamat selvitykset ovat asianmukaiset

Maura Audit -yhtiön tekemän tarkastuksen keskeinen havainto oli, että kolmannen osapuolen tuottamaa ostotositetta ei aina ole liitetty luottokorttilaskuihin.

Eri henkilöt ovat kuitenkin toimittaneet selvityksiä tositepuutteellisuuksiin kattavasti. Kortin käyttöön ja laskujen hyväksymiseen liittyviä käytäntöjä on tarkastajien mukaan syytä selkeyttää.

Erityisesti Teemu Laajasaloa koskien tarkastajat totesivat hänen olleen yksi aktiivisimmista luottokortin käyttäjistä, mutta toisaalta hänen todettiin hoitaneen vuoden 2017 aikana kolmea eri virkaa.

Keskeinen puute Laajasalon osalta on ollut luottokorttilaskujen tilityksissä monien kuittien puuttuminen. Lisäksi kaksi majoitusta on liian kalliina ollut matkustussäännön vastaisia.

Tarkastajien mukaan kahta majoitusta lukuun ottamatta Laajasalolla ei ole todettu poikkeuksellisia ostoja. Muihin puutteisiin liittyvät Laajasalon antamat selvitykset ovat tarkastajien mukaan riittävät ja asianmukaiset.

Laajasalo: Kysymyksenasettelu on oikea

Helsingin piispana marraskuussa aloittanut Laajasalo kertoo hänen talousasioihinsa ja rahankäyttöönsä kohdistuneen kuukausia kestäneen mielenkiinnon sekä odottamisen ja vihjailujen täyttämän tunnelman olleen raskas kokemus.

– Olen kuitenkin aikaisessa vaiheessa tunnistanut ja tunnustanut pari arviointivirhettä majoitustason valinnassa sekä kuittihuolimattomuuteni, Laajasalo sanoo Kotimaalle.

Itse kysymyksen asettelun Laajasalo kertoo olevan oikean: kirkon varoja ja hallintoa on hoidettava oikein ja sääntöjen mukaisesti, tarkasti ja läpinäkyvästi. Hän on maksanut takaisin majoituksista johtuneen hinnanerotuksen.

Laajasalo kokee, että hiippakunnassa luotetaan häneen

Laajasalo kertoo lukeneensa prosessin aikana paljon Martti Lutherin Ison Katekismuksen kahdeksannen käskyn selitystä. Lutherin mukaan ihmisellä on oikeus hyvään maineeseen. Vain tuomariksi ja rankaisijoiksi määrätyt saavat sen häneltä riistää.

– Lutherilla syyttömyysolettamassa, prosessin reiluudessa ja riippumattomuudessa on jotakin ylevää, jotakin mikä on oikein – jotakin jumalallista. Vastaavasti siinä, että hutkitaan, ennen kuin tutkitaan, on jotakin perkeleellistä.

Laajasalo toivoo nyt voivansa jatkaa eteenpäin ja keskittyä viran- ja hiippakunnan hoitoon. Hän kokee, että hiippakunnassa vallitsee luottamus häntä kohtaan. Luottamuksen sijaan prosessi on vaikuttanut Laajasalon omaan ajankäyttöön ja henkisiin voimavaroihin.

– Virka on luonteeltaan sellainen, että sitä hoitavat vajavaiset ihmiset. Mutta ajattelen myös, että tämä virka ei voi toimia ainoastaan joidenkin henkilöiden luottamuksen varassa. Tässä on kyse jostakin muusta.

Lue myös:

Ulkopuolinen tarkastaja sai Teemu Laajasalolta riittävät selvitykset – kiinnitti huomiota kahteen majoitukseen

Teemu Laajasalolle moitteita luottokortin käytöstä: Kalliita hotelliöitä, Israelin-matka, kuitteja hukassa

Ei anteeksipyyntöjä vaan vastauksia – Johanna Korhonen odottaa Laajasalolta perinpohjaista selvitystä

Piispa Laajasalo: Pyydän anteeksi kaikilta, on itsetutkiskelun ja muutoksen aika

Kommentti: Seurakuntayhtymän kuitteja selattuani tekee mieli antaa luottokorttia vinguttaneille vakava moite

Kuva: Markku Pihlaja/ Kirkon kuvapankki

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä

Edellinen artikkeliHelsingin hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä
Seuraava artikkeliKolumni: Kuilut virkateologian eri koulukuntien välillä tuntuvat vain syventyneen

Ei näytettäviä viestejä