Teemu Kakkuri kirjoitti erilaisen Luther-näytelmän – ”Älä alistu uskonnolliseen prässäykseen”

Ensi viikolla ensi-iltansa saava Raahen Teatterin, Nouseva Rannikkoseutu ry:n ja Raahen seurakunnan tuottama näytelmä Martti ja Luther ei nimestään huolimatta käsittele 500 vuoden takaisia tapahtumia. Sen aiheita ovat hengellinen väkivalta, nuoren papin kasvu ja merenrantakaupungin elämä tässä ajassa.

Näytelmän on käsikirjoittanut Kotimaan kolumnistina ja Kotimaa24:n blogistinakin tunnettu herätysliiketutkija ja Raahen seurakunnan pappi Teemu Kakkuri.

– Näytelmässä nuori, papiksi opiskeleva Martti ei alistu lakihenkisen menestysteologian, lahkolaisuuden ja hengellisen väkivallan paineessa, vaan etsii ja löytää sielunhoitajansa Urho Kekkosen patsaan avulla armon, Kakkuri kertoo.

Raahen Rantapuistossa sijaitseva Kekkosen patsas käy öisin salaa kirjastossa lukemassa Lutherin Galatalaiskirjeen selitystä ja kehottaa nuorta Marttia tekemään samoin.

– Kekkosen patsas on eräänlainen siirto-objekti, joka auttaa Marttia muotoilemaan omat, vielä sanoittamattomat ajatuksensa sanoiksi ja pysymän lujana. Näytelmän ydinsanoma on: älä alistu uskonnolliseen prässäykseen.

Näytelmästä löytyy siis paikallista väriä ja huumoria. Tarina sivuaa myös ammattiyhdistysliikettä, arkkipiispaa, muistisairautta, lapsettomuutta ja vanhoillislestadiolaisuutta.

”Rahvaanomaisuudelle ei ole nykyään tilaa”

Nykyajan monenlaiset menetysvaatimukset vaivaavat Teemu Kakkuria. Hän näkee niissä paljon armottomuutta.

– Pitäisi olla rahaa ja menestystä yliopisto-opinnoissa. Pitäisi olla yhteiskunnallisesti aktiivinen ja saada lapset soittamaan pianoa. Rahvaanomaisuudelle ei ole tilaa.

Kirkollisella puolella armottomuus näkyy Kakkurin mukaan osaamisen ja kunnon kansalaisuuden vaatimuksina. Lahkolaisessa hengellisyydessä oikean uskon mittareiksi puolestaan saattavat nousta terveys, kauneus ja hengellinen sankaruus.

– Tarvitaan tilaa myös niille jotka eivät ole pärjänneet. Sairaus, särkyneisyys ja ristin tie ovat totta tänäänkin.

”Toivon yleisöksi tavallisia ihmisiä”

Näytelmän kantaesitys on Raahen Teatterissa 16.8.2017 kello 18. Ensimmäisen esitysviikon jälkeen näytelmä kiertää lähialueen seurakuntien tiloissa Pyhäjoella, Ruukissa, Vihannissa ja Pattijoella.

Nimiroolissa nähdään tämän kevään ylioppilas Johannes Mattila. Näytelmän on ohjannut Sari Jaatinen. Näytelmän jälkeen yleisöllä on mahdollisuus keskustella työryhmän kanssa näytelmän herättämistä ajatuksista. Esityksiin on vapaa pääsy.

– Kysyntää näytelmälle on ollut kauempaakin. Tuntuuhan se mukavalta. Toivon yleisöksi ennen kaikkea tavallisia ihmisiä. Näytelmää ei ole suunnattu vain seurakuntaväelle. Se on hyvä väline monenlaisten asioiden ja tunteiden käsittelyyn, Kakkuri sanoo.

Kuva: Sari Jaatinen. Karismaatikko Jouko (Hannu Louhimaa) kysyy Martilta (Johannes Mattila), missä on hänen Juudan leijonansa.

Edellinen artikkeliEi-mysteerikuva: Tuleva piispa tempoo kirkon ovea – ”Löytyykö työtä?”
Seuraava artikkeliKolumni: Rippikoulu on kirkon ylpeys, mutta joskus se ajaa karille

Ei näytettäviä viestejä