”Täytyy olla huomaamaton mutta tilanteen tasalla”

Kesä on kirkollisten juhlien, häiden ja rippijuhlien aikaa ja moni haluaa juhlista muistoksi valokuvat. Kannattaako juhliin varata ammattikuvaaja vai voiko amatöörikin saada kotikameralla kivat kuvat?

– Kyllä kuvaamisesta voi selviytyä itsekin, mutta ammattilaiseen kannattaa panostaa. Se on ainakin varmempaa, jos hyvät kuvat tilaisuudesta tuntuvat tärkeiltä. Kun juhlissa on ammattilainen kuvaamassa, voi juhlaväki nauttia juhlista ja olla hetkessä mukana.

Jos haluaa kuvata itse, selviääkö ihan tavallisella kameralla vai tarvitaanko hieno järjestelmäkamera?

– Ei onnistuneisiin kuviin välttämättä tarvita hienoja kameralaitteita. Kannattaa kuitenkin selvittää se, että oman laitteen kuvakoko riittää. Nykyään puhelimella tai iPadilla voi ottaa riittävän kokoisia kuvia. Kuvan pisin leveys voisi olla vaikkapa 300 pikseliä. Tiedon kuvan koosta löytää laitteen asetuksista. Muista tutustua omaan kameraan etukäteen, ettei juhlissa tarvitse harjoitella sen käyttöä.

– Kannattaa käyttää hyväksi vallitsevaa valoa, jos se on mahdollista. Luonnonvaloa käyttämällä saa parhaat kuvat. Pientä heijastinta tai täytesalamaa voi tarvittaessa käyttää luonnonvalon lisänä.

Mitä kirkossa kuvatessa tulee ottaa huomioon?

– Ensinnäkin täytyy pukeutua tilanteen mukaiseen asuun. Ennen tilaisuutta voi kysyä kirkon työntekijöiltä, onko paikkoja, joissa ei saa kuvata. He osaavat opastaa sopivat paikat ja sanoa, jos esimerkiksi rukouksen aikana ei ole sopivaa kuvata. Maalaisjärjellä selviää myös hyvin: kirkossa ei pidä ryntäillä ja metelöidä.

Miten kirkollisista toimituksista saa hyvää tilannekuvaa, ettei käy niin että morsiamella on silmät kiinni ja sulhasella suu auki?

– Täytyy vain osata painaa laukaisinta oikeaan aikaan ja olla koko ajan valppaana. Nopeissa tilanteissa kannattaa ottaa useampi kuva. Siinä ei paljon ehdi miettiä, kun morsiuspari tulee ulos kirkosta ja vieraat heittävät riisiä. Pitää vaan hakea hyvä kulma ja katsoa, että valotus on sopiva. Täytyy olla huomaamaton mutta silti tilanteen tasalla. Kuvaajan pitää toimia niin, ettei häiritse tilaisuutta mutta saa kuvat oikealla hetkellä.

Mikä on juhlavieraan kuvausetiketti?

– Kannattaa käyttäytyä hillitysti kameran kanssa. Älä mene liian lähelle tilannetta, jos se on hauras. Käytä kuvia vain omassa albumissa. Jos haluat jakaa kuvia sosiaalisessa mediassa, niin kysy lupa kuvassa olevilta ihmisiltä.

Ovatko valokuvat perhejuhlista nousseet viime vuosina yhä merkittävämpään asemaan?

– Kyllä. Nykyään on ihan tavallista, että häissäkin on kaksi tai kolme kuvaajaa. Ihmiset haluavat panostaa kuviin ja käyttää niihin aikaa ja rahaa. Kuvaajia pyydetään myös esimerkiksi hautajaisiin, ylioppilasjuhliin ja kastejuhliin. Nykyään otetaan paljon videoita. Elävä kuva onkin mielestäni valokuvaa mukavampi muisto.

Miksi valokuviin kannattaa panostaa?

– Koska niistä saa kivan muiston ja niiden kautta voi palata juhlahetkeen yhä uudestaan.

Kuva: Pasi Leino

Edellinen artikkeliVihreät pyristelevät eroon uskontovastaisuuden leimasta
Seuraava artikkeliVain kolme jaetta – Uusi testamentti läpi vauhdilla

Ei näytettäviä viestejä