Tasa-arvovaltuutettu: Hallitusohjelmaan tasa-arvosta pelkkä myytti

Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen hämmästelee, miksi pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelma sivuuttaa kokonaan kysymyksen tasa-arvon parantamisesta.

Kataisen hallituksen ohjelmassa tasa-arvokysymyksiä käsiteltiin paljon ja jopa omassa kappaleessaan. Sipilän hallitusohjelmaan perehtynyt Mäkinen toteaa, että kirjaukset tasa-arvon kehittämiseksi puuttuvat tuoreen hallituksen ohjelmasta käytännössä lähes kokonaan.

– Ohjelma jättää tasa-arvon edistämisen ja toteaa vain, että Suomi on tasa-arvoinen maa. Se on mielikuva ja myytti, joka ei vain pidä paikkaansa. Hallitusohjelma sivuuttaa kokonaan kysymyksen, miten tasa-arvoa parannetaan suomalaisessa yhteiskunnassa. Näyttäisi siltä, että tämä hallituskokoonpano lähtee siitä, että asia on kunnossa ja mitään ei tarvitse tehdä.

Syytä tasa-arvon noteeraamattomuudelle Mäkinen etsii hallituspuolueista.

– Näillä puolueilla ei ole ollut selkeää profiilia tasa-arvon edistäjänä tai uudistajana. Se paistaa tästä ohjelmasta läpi.

Mäkisen mukaan jatkossa pitää olla erityisen tarkkana siitä, miten hallitusohjelman kirjaukset muuttuvat uudeksi lainsäädännöksi.

– Kun uutta lainsäädäntöä viedään eduskuntaan, toivon, että siinä on arvioitu sukupuolivaikutukset. Se olisi vähimmäisvaatimus, jotta poliittisten päätösten tekijät voivat ottaa eduskunnassa asiaan kantaa. Nyt yleiset hallitusohjelmakirjaukset näyttävät, että hälytyskellojen pitää soida.

Mäkisen mukaan hallitusohjelma tarjoaa rajuja leikkauksia, jotka iskevät eritoten lapsiperheisiin. Muun muassa perhevapaisiin ja päivähoitoon sekä määräaikaisiin palvelusuhteisiin tulevilla muutoksilla on sukupuolivaikutuksia, jotka pitää ottaa huomioon. Hän katsoo leikkausten koskevan myös erityisesti naisvaltaista kuntatyöntekijöiden kenttää.

Hallitusohjelmassa luvataan turvata erossa lapsen oikeus isään ja äitiin sekä uudistaa tapaamisoikeuteen liittyvä lainsäädäntö.

– Nämäkin jäävät vain toteamuksiksi, eikä kerrota tarkemmin, mitä tässä tavoitellaan, Mäkinen kuittaa.

Pääministeri Juha Sipilä on vedonnut poliittiseen ja virkamieseliittiin, kirkon ja elinkeinoelämän johtoon, että he osallistuisivat vapaaehtoisesti taloustalkoisiin. Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen ottaa tähän asiaan samanlaisen kannan kuin arkkipiispa Kari  Mäkinen on lausunut.

– Verotus olisi tasa-arvoinen ja oikeudenmukainen tapa osallistaa myös hyväosaiset yhteiseen hankkeeseen. Se ottaisi myös yksilölliset erot huomioon, Mäkinen sanoo.

Lue 11.6. Kotimaa-lehdestä tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkisen laaja henkilöhaastattelu

Kuva: Jani Laukkanen

Edellinen artikkeliVäitös: Missourin-synodi vaikutti Itä-Euroopan luterilaisuuteen 1990-luvulla
Seuraava artikkeliMiten kirkon hallitustavoitteet toteutuivat?

Ei näytettäviä viestejä