Tampereella huomattiin: Jumalanpalveluksia kannattaa räätälöidä kohderyhmille

Jumalanpalveluksia kannattaa räätälöidä kohderyhmälähtöisesti. Tämän johtopäätös tehtiin Tampereella seurakuntien jumalanpalvelustilastoista: suurimmat kasvupyrähdykset viime vuonna ottivat nuorten aikuisten toteuttama Varikko-messu, englanninkielinen English Service ja hiljaisuuden ystävien meditatiivinen Taizé-messu.

– Erityisen huimaa on ollut kävijämäärien kasvu Varikko-messussa, missä kasvua edellisvuoteen on 40 prosenttia. Nykyisin messuja pidetään sunnuntaisin kaksi. Onnistumisen taustalla on simppeli filosofia, kertoo Varikko-messun pastori Timo Pöyhönen.

– Ei tehdä pelkkää jumalanpalvelusta vaan tehdään yhteisö, joka tekee jumalanpalveluksen. Kun yhteisö saa itse tehdä oman näköisensä messun, ihmiset viihtyvät.

Toinen vuoden menestyjä on ollut englanninkielinen English Service, joka kokoaa viikoittain Vanhaan kirkkoon niin maahanmuuttajia kuin rentoon tunnelmaan viehättyneitä kantasuomalaisiakin. Kävijämäärät kasvoivat edellisvuodesta yli 23 prosenttia.

– Myös yhteisöllisyyttä painottava Tuomasmessu, sateenkaariväen Sateenkaarimessu ja monikulttuurisuudesta ammentava Maailmojen messu ovat suosittuja. Kaikille näille messuille on yhteistä juuri seurakunnan aktiivinen osallistuminen messun toteuttamiseen, kiteyttää Harjun seurakunnan kirkkoherra Veli-Pekka Järvinen.

– Messu ”onnistuu” kun osallistujat eivät koe itseään yleisöksi ja toimittajien objekteiksi vaan osallistujiksi. Tällainen messu voi olla melkein mikä vain. Ja mikä tahansa messu voi olla olematta sitä.

– Myös aivan perinteiselle kello 10 sunnuntain jumalanpalvelukselle on oma vankka ja uskollinen kannattajakuntansa, Järvinen muistuttaa.

Tampereella jumalanpalvelusten kehittäminen on yksi strategian painopisteistä.

Edellinen artikkeliPäivämiehen blogit keränneet kiitosta lukijoilta
Seuraava artikkeliTrendikkäässä hääpuvussa pitää olla pitsiä

Ei näytettäviä viestejä