Syrjäytymistä ehkäisevä hanke sai tytöt viittaamaan ja vei iloa dementiaosastolle

Espoon seurakuntien Korsi-projektin syrjäytymistä ehkäisevät hankkeet ovat tavoittaneet satoja ihmisiä. Korsi-projekti sai alkunsa vuonna 2011, kun yhteinen kirkkovaltuusto päätti varata vuosille 2012–2014 yhteensä 900 000 euroa nuorten ja vanhusten syrjäytymisen ehkäisemiseen.

Joulukuussa 2013 toimitettiin luottamushenkilöille Korsi-projektin ensimmäinen väliraportti. Projektista on nyt rahoitettu kaikkiaan 28 hanketta.

– Musiikkivierailut ovat luoneet iloa dementiaosastoilla, lastenklinikalla ja kehitysvammaisten yksiköissä. Musiikkityö muuttui koulutuksen myötä esiintymisestä ihmisten kohtaamiseen musiikin keinoin. Hiljaisten tyttöjen ryhmän jälkeen tytöt alkoivat viitata oppitunneilla, kuvaa Tomi Oravasaari.

Vanhusten syrjäytymiseen on puututtu rahoittamalla Espoon järjestöjen yhteisön Keikka-apu -toimintaa. Lokakuun 2013 loppuun mennessä Keikka-avun vapaaehtoiset vierailivat yli 400 kertaa 126 ikäihmisen apuna. Apua pyydettiin muun muassa saattamiseen terveyskeskukseen, ulkoiluun sekä kaupassakäyntiin.

Vanhustyöhön ja sairaalasielunhoitoon on tehty uusia avauksia seurakuntien musiikkityössä. Tapiolan seurakunnan Kuoro kaikille -hankkeessa vapaaehtoiset kuorolaiset kävivät kahdellakymmenellä musiikkivierailulla hoivakodeissa. Joka vierailulle osallistui 6–10 kuorolaista ja lauluhetkien jälkeen varattiin aikaa yhteiselle seurustelulle.

Olarin seurakunnassa on koulutettu kanttoreita ja vapaaehtoisia muusikoita musiikkityöhön sairaaloihin ja hoitolaitoksiin. Koulutuksen tuloksena tehtiin useita musiikkivierailuja dementiaosastoille, lastenklinikalle ja kehitysvammaisten yksikköön. Musiikki on korostunut työvälineenä ihmisen henkilökohtaisessa kohtaamisessa ja muusikon perinteinen rooli esiintyjänä on pienentynyt.

Seurakuntien omissa hankkeissa on luotu useita onnistuneita uusia nuorisotyön toimintamalleja, jotka ovat laajennettavissa myös muihin seurakuntiin. Yhteistyötä tehtiin myös koulujen kanssa.

Erityisluokkien oppilaille perustettiin Voimavalokuvani -ryhmiä, joiden lopputuloksista järjestettiin valokuvanäyttely. Hiljaisten tyttöjen ryhmätoimintaan on yhteistyössä koulujen kanssa kutsuttu hiljaisia ja syrjään vetäytyviä tyttöjä. Ryhmät ovat vahvistaneet tyttöjen itsetuntoa ja antaneet rohkaisua; tytöt ovat muun muassa rohkaistuneet viittaamaan oppitunneilla. Kasvattajailloissa on taas kuultu kasvatuksen huippuasiantuntijoita sekä seurakuntien työntekijöitä vanhemmuuden kysymyksistä.

Edellinen artikkeliSuomenuskoisten uskonnollinen yhdyskunta hyväksyttiin
Seuraava artikkeliUnohdettu Joosef innoitti joulubändiä

Ei näytettäviä viestejä