Suomen ortodoksinen kirkko lisää venäjänkielistä viestintää

Viime viikolla Järvenpäässä kokoontunut Suomen ortodoksisen kirkon kirkollishallitus käsitteli aloitetta, jossa esitettiin kirkkokunnan venäjänkielisen viestinnän kehittämisestä.

Ort.fi-sivustolla uutisoidussa aloitteessa esitetään, että ortodoksisen kirkon kirkolliskokous päättää panostaa venäjänkieliseen viestintään, arvioi siitä aiheutuvat kulut ja budjetoi pysyvästi sitä varten tarvittavan rahamäärän. Aloitteessa esitetään myös, että kirkko palkkaa venäjänkielisen työntekijän osa-aikaisena tai tuntipalkalla suunnittelemaan ja hoitamaan kirkkokunnan venäjänkielistä viestintää.

Kirkollishallitus yhtyi aloitteeseen ja esittää kirkolliskokoukselle, että Suomen ortodoksisen kirkon viestintään palkataan vuoden 2017 alusta osa-aikainen työntekijä huolehtimaan kirkon venäjänkielisestä viestinnästä. Samassa yhteydessä keskushallinnon ja Helsingin seurakunnan välinen sopimus viestintäyhteistyöstä arvioidaan uudelleen.

Venäjänkielinen viestintä on kuluvan vuoden tammikuuhun saakka kuulunut kirkon tiedotuksesta vastaavan työntekijän toimenkuvaan. Lisäresurssina on toiminut Helsingin seurakunnan tiedottaja. Erityisesti sosiaalisen median kanavien osalta viestintää on hoidettu myös vapaaehtoisvoimin.

Työajan jakaminen Helsingin seurakunnan ja kirkon viestinnän välillä on kuitenkin osoittautunut ongelmalliseksi, eikä käytännön kehitystyö ole toteutunut toivotulla tavalla.

Ortodoksisen kirkon venäjänkielistä viestintää keväällä pohtineen kokouksen mukaan lisäämällä resursseja voidaan huolehtia paremmin sekä kirkkoon kuuluvan venäjänkielisen jäsenistön tarpeista, että huolehtia kirkon lähetystehtävästä viestimällä Suomen ortodoksisesta kirkosta niille Suomessa asuville venäjänkielisille, jotka eivät vielä ole kirkon jäseniä.

Suomen ortodoksisessa kirkossa oli viime vuoden lopussa hieman yli 60 000 jäsentä. Heistä venäjänkielisiä on noin 11 prosenttia, vajaat 7 000 henkeä.

Venäjänkielisten osuuden Suomen ortodoksisen kirkon jäsenmäärästä voi odottaa kasvavan tulevaisuudessa. Suomen ortodoksisen kirkon keskusrekisterin rekisterinhoitajan Harri Tajakan arvion mukaan enemmistö kirkkoon tällä hetkellä liittyvistä on ulkomaalaistaustaisia, varsinkin venäläisiä. Sen sijaan useimmat kirkosta eroavat ovat kantasuomalaisia.

Ort.fi-sivuston uutinen kirkollishallituksen kokouksesta.

Lue myös:

Ortodoksien suurten juhlien troparit ja kontakit nyt neliäänisesti YouTubessa

Ortodoksien kirkkovuosi vaihtuu syyskuun alussa

Edellinen artikkeliOulun tuomiokapituli: Utsjoen seurakunnan talous on romahtanut
Seuraava artikkeliIrja Askolalle tunnustuspalkinto yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta

Ei näytettäviä viestejä