Suomen Lähetysseuran työntekijälle etiopialainen palkinto kuurojen hyväksi tehdystä työstä

Lähetysseuran työntekijä Mekonnen Mulat palkittiin Etiopiassa arvostetulla palkinnolla kuurojen hyväksi tekemästään pitkäaikaisesta työstä. Hänen ansiostaan noin 10 000 kuuroa lasta on päässyt kouluun viime 10 vuoden aikana.

Mekonnen Mulat sai Bego Sew -palkinnon, joka myönnetään vuosittain poikkeuksellisesta tai erinomaisesta teosta, suorituksesta, työstä tai urasta. Tänä vuonna palkinto jaettiin kuudennen kerran. Palkintoja jaettiin yhdeksässä sarjassa, joita olivat muun muassa kasvatus, valtionhallinto, journalismi, liike-elämä ja yrittäjyys sekä humanitaarinen työ.

– Olen iloinen tästä arvokkaasta palkinnosta. Tunnettuus auttaa tässä työssä, arvioi Mekonnen Mulat puhelimitse Addis Abebasta.

– Monet etiopialaiset kuurot ovat vielä koulutuksen ulkopuolella etenkin maaseudulla. Vaikka tilanne on parantunut, kuuroista lapsista vain alle 10 prosenttia pääsee kouluun. Melkein kaikki oppivat viittomakielen vasta koulussa.

Kuurot pääsevät yliopistoihin

Mekonnen kertoo, että Lähetysseuran tukeman työn ansiosta on perustettu 450 kuurojen luokkaa tavallisten koulujen yhteyteen eri puolille Etiopiaa. Korkeakoulut ja yliopistot ovat myös avanneet ovensa kuuroille, mikä ei ollut mahdollista vielä 10 vuotta sitten.

Mekonnen kouluttaa opettajia, tuottaa yhdessä työtovereidensa kanssa opetusmateriaalia ja tukee kuuroja työllistymisessä ja yritysten perustamisessa. Työ saa Suomen ulkoministeriön kehitysyhteistyötukea.

Etiopilainen Mekonnen Mulat on koulutukseltaan filosofian maisteri ja erityisopettaja. Hän työskentelee nyt projektikoordinaattorina Hosainan kuurojenkoulun alaisuudessa. Hän on tehnyt työtä Lähetysseuran palveluksessa Etiopiassa vuodesta 1998 yhdessä vaimonsa Mirja Himasen kanssa.

Kirjoittaja on Suomen Lähetysseuran lehden Lähetyssanomien toimittaja.

Kuva: Suomen Lähetysseura. Mekonnen Mulat ja hänen vaimonsa Mirja Mulat ovat tehneet pioneerityötä kuurojen aseman parantamiseksi Etiopiassa.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKirkon purkupäätös synnytti Valkeakoskella kiivaan vastarinnan
Seuraava artikkeliKommentti: Ei enää samaa tavaraa kaikille – kirkon viestijät ottavat kohderyhmät vakavasti

Ei näytettäviä viestejä