Sukupuolineutraalilla avioliittolailla ei olisi käytännön vaikutuksia perhetyöhön

Jos sukupuolineutraali avioliittolaki hyväksyttäisiin Suomessa, sillä ei välttämättä olisi suuria konkreettisia vaikutuksia kirkon käytännön perhetyöhön, arvioi perhe- ja parisuhdetyöstä vastaava työalasihteeri Arja Seppänen kirkkohallituksesta.

Lain hyväksymisen tärkein vaikutus kirkossa olisi keskustelun ja kannan selkiyttäminen, sekä parhaassa tapauksessa asiaan liittyvien perusteiden syvempi ymmärtäminen.

– Kaikilla perhetyön tasoilla, kasvatuksen kentässä, vahvistavassa perhetyössä, diakoniassa ja perheneuvonnassa, kohdataan jo nyt samaa sukupuolta olevia pareja ja sateenkaariperheitä, Seppänen sanoo.

Suhtautumistavat samaa sukupuolta olevien parisuhteisiin vaihtelevat työntekijöiden ja seurakuntien kesken. Esimerkiksi Kallion seurakunta Helsingissä on ottanut sateenkaarityön selkeäksi työmuodoksi, kun taas jossain toisessa seurakunnassa samaa sukupuolta olevien parien kohtaaminen voi olla vaikea aihe avoimelle keskustelulle.

– Seurakunnat ja työntekijät ovat valinneet omia linjojaan, mutta ilman muuta sateenkaariperheet kohdataan kirkon perhetyössä. Esimerkiksi perheneuvonta on auki kirjoittanut sen, että avun pariin pääsevät myös samaa sukupuolta olevat ja kirkkoon kuulumattomatkin, Arja Seppänen sanoo.

Jos eduskunta hyväksyisi sukupuolineutraalin avioliittolain, herättäisi se kirkossa entistä suuremman tarpeen keskustelulle ja kannanotolle. Laaja-alainen keskustelu aiheesta olisi hyvä mahdollisuus ymmärtää asiaa monelta kannalta.

– Tällä olisi toivon mukaan myönteinen vaikutus asenneilmapiiriin kohdattaessa samaa sukupuolta olevia pareja riippumatta siitä, olisiko kirkon kanta heidän kirkolliseen vihkimiseen kielteinen vai myönteinen, Seppänen sanoo.

Kansalaisaloitteessa tasa-arvoiseksi avioliittolaiksi annetaan kirkoille ja uskonnollisille yhdyskunnille vapaat kädet päättää, keitä ne vihkivät.

Lue myös: Arkkipiispan kommentteja kiitetään ja hämmästellään

MTV3: Arkkipiispa Mäkiseltä tukea tasa-arvoiselle avioliittolaille

Avioliittolakialoitteessa jo vaadittavat 50 000 nimeä

Vasta-adressi tasa-arvoiselle avioliitolle menestyy verkossa

Edellinen artikkeliArkkipiispan kommentteja kiitetään ja hämmästellään
Seuraava artikkeliVäkiluvun kasvu lähes kokonaan vieraskielisten varassa

Ei näytettäviä viestejä