Kiihtyneet taistelut Sudanin ja viime kesänä itsenäistyneen Etelä-Sudanin välillä huolestuttavat kirkkoja. Täysimittainen sota Sudanin ja Etelä-Sudanin välillä aiheuttaa turvallisuusriskin koko alueella ja syöksee sen humanitaariseen katastrofiin. Se pitää estää kaikin keinoin, sanovat Kirkkojen Maailmanneuvosto ja Afrikan Kirkkojen Konferenssi yhteisessä julkilausumassaan.
Sudan ja Etelä-Sudan kiistelevät nyt Hegligin öljykaupungin omistuksesta, joka tuottaa puolet Sudanin öljystä. Tällä hetkellä Etelä-Sudanin joukot miehittävät Hegligiä. Valtiot kiistelevät myös Abiyen öljyalueen omistuksesta, jota puolestaan Sudanin joukot miehittävät. Yli 90 prosenttia Etelä-Sudanin tuloista on tullut öljystä, mutta Sudanin kautta kulkevat öljyputket ovat olleet kiinni tammikuusta alkaen, koska öljyn siirtomaksuista ei ole päästy sopuun. Öljytulojen ehtyminen on molemmille kiistan osapuolille kestämätön tilanne, josta lopulta siviilit kärsivät eniten.
Kirkkojen järjestöt vaativat uutistoimisto ENIn mukaan välitöntä tulitaukoa ja kehottavat osapuolia perääntymään koventuneista asenteistaan. Niiden tulisi järjestöjen mukaan ratkaista erimielisyytensä samalla tavalla kuin vuoden 2005 rauhansopimukseen johtaneissa neuvotteluissa tehtiin. Tuolloin rauhansopimus lopetti yli 20 vuotta jatkuneen Sudanin sisällissodan ja raivasi tien Etelä-Sudanin itsenäistymiselle.
Kirkot vetoavat Kenian hallitukseen, Afrikan Unioniin ja kansainväliseen yhteisöön, että ne tekisivät kaikkensa osapuolten saamiseksi saman neuvottelupöydän ääreen.
Ilmoita asiavirheestä