Simo Peura: ”Luterilaisina emme saa vähätellä avioliittonäkemyksen muuttamisen ekumeenisia vaikutuks

Lapuan piispa Simo Peura pitää Pohjoismaiden katolisten piispojen tuoretta paimenkirjettä Vastakkainasettelusta yhteyteen ekumeenisesti myönteisenä ja rakentavana puheenvuorona.

– Katoliset piispat tunnustavat avoimesti, että kirkko tarvitsi uudistusta 1500-luvulla. He suhtautuvat kunnioittavasti luterilaiseen uskonperintöön, Peura sanoo Kotimaa Pron laajassa haastattelussa.

Peura arvioi edelleen, että kannanotollaan pohjoismaiset katoliset piispat sitoutuvat yhteiseen sovinnon prosessiin ja tukevat täyden yhteyden palauttamisesta luterilaisten kanssa.

Ykseyden tiellä on myös vielä käsiteltäviä ongelmia, ja myös niitä katoliset piispat nostavat kirjeessään. Yksi sellainen on, että ”huolimatta vastavuoroisesta lähentymisestä uskonoppia koskevissa kysymyksissä, viime aikoina näyttää avautuneen suurempia eroja etiikkaa ja moraalia koskevissa kysymyksissä. Vaikka tämä tietyltä kannalta vaikeuttaa vuoropuhelua, siitä ei pidä luopua”.

Voisiko luterilaisten avioliitokäsityksen muuttaminen olla täyden ykseyden este? Tätä Peura ei käy haastattelussa arvioimaan, mutta toteaa Ruotsin kirkon avioliittokannan muuttamisen olleen katoliselle dialogiosapuolelle pettymys.

– Etiikan alueen vaikeuksien kasvusta huolimatta katoliset piispat ovat sitoutuneet sovinnon dialogin jatkamiseen. Luterilaisina emme saa vähätellä avioliittonäkemyksen muuttamisen ekumeenisia vaikutuksia emmekä myöskään sitä, että avioliittokäsityksen muutos jakaa syvästi omaa kirkkoamme, Simo Peura sanoo.

Lue
Kotimaa Prosta
Simo Peuran kommentit Pohjoismaiden katolisten piispojen paimenkirjeestä.

Kuva: Matti Karppinen

Lue myös:

Pohjoismaiden katoliset piispat myöntävät reformaation tarpeellisuuden

Edellinen artikkeliSuntio palvelee kaikkia: ”En voi mennä jonkun puolelle tai jotakin vastaan, myöskään hengellisesti”
Seuraava artikkeliTulkaa kaikki -liikkeen Hirvonen blogissa: Sateenkaariparien vihkiminen ratkaistava käytännön järjes

Ei näytettäviä viestejä